null Beeld Belga
Beeld Belga

VolgtipEuropese Unie

Sevim Aktas legt op Instagram de EU op een makkelijke én toegankelijke manier uit

Deze week was het Europadag, de dag waarop wordt gevierd dat de Unie bestaat. Om Europa te doorgronden en enthousiast erover te worden kunt u het account van deze ambtenaar volgen.

Jasper Knegt

De Europese Unie is niet het makkelijkste onderwerp om aan de man te brengen. Op negen mei was het Europadag, al zullen weinig Nederlanders dat gemerkt hebben. Op die dag stak in 1950 de Franse minister Robert Schuman een speech af, waarin hij voorstelde om een gemeenschap voor kolen en staal op te richten. Die toespraak wordt gezien als de start van de Europese Unie.

De politiek in Brussel (en Straatsburg) lijkt ondoorzichtig en een ver-van-je-bed-show. Toch heeft Europa veel invloed op het dagelijks leven van iedere Nederlander. Denk bijvoorbeeld aan de stikstofregels, maar ook aan de ietwat vervelende meldingen om cookies te accepteren. Of aan de eensgezinde reactie van de lidstaten tegen de Russische agressie in Oekraïne.

Brusselse binnenwereld

De zesentwintigjarige Sevim Aktas uit Twente maakt Europa inzichtelijk voor een breed publiek via haar account op Instagram. Met speels gemak laat ze de Brusselse binnenwereld zien. Dat doet ze vanuit haar rol als ambtenaar voor Directoraat Generaal Klimaat van de Europese Commissie, waar ze onderzoek doet naar manieren om schadelijke broeikasgassen op te slaan.

Aktas maakt grote beslissingen klein, door vragen te stellen als: waar moet je op letten bij het Europese prijsplafond voor gas? Ook geeft Aktas regelmatig nieuwsupdates over grote ontwikkelingen binnen de Europese politiek. Zoals over de veelbesproken Green Deal en de manieren om desinformatie te herkennen op sociale media. Een account om te volgen als u de EU-regels wilt doorgronden en wilt begrijpen wat Europa allemaal betekent in het dagelijks leven.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden