North Sea Jazz

Seun Kuti nu al één van de hoogtepunten van NSJ

De twee oogstrelende zangeressen van Egypt 80 Beeld AD
De twee oogstrelende zangeressen van Egypt 80Beeld AD

Het blijft moeilijk, in de voetsporen treden van beroemde vaders. In de muziek hoeven we maar te denken aan de mislukte carrières van Sean en Julian Lennon, en Ziggy Marley. Zij zijn niet echt de hoogvliegers in de muziek geworden, ondanks de genen van hun beroemde vaders. Maar met Seun Kuti, de zoon van de legendarische Nigeriaanse muzikant Fela Kuti, lijkt het tegendeel waar.

Eric Borsje

De in 1997 aan aids overleden Fela Kuti was een Nigeriaanse muzikant en politiek activist. Hij ontwikkelde een eigen muziekstijl die hij Afrobeat noemde. Kuti speelde met zijn band in Afrika, Europa en de Verenigde Staten. Zijn tours brachten Afrikaanse ritmes en cultuur bij een groter publiek. Zijn zoon Seun heeft deze missie naadloos overgenomen.

Opwindend
De gelijkenis met zijn vader is verbazingwekkend. En net als zijn vader leidt hij de dertien koppige band Egypt 80 met strakke hand. In tegenstelling tot gisteren, bij het optreden van Michael Kiwanuka , is de Maaszaal zeer goed gevuld. Met de hypnotiserende gitaarriffs, dwingende beats en het opwindende dansen van de de twee zangeressen weet Seun Kuti vrijwel meteen de hele zaal in te pakken.

Gepreek
En ook het gepreek, waar zijn vader zo beroemd om was, is hem niet vreemd: zo houdt hij een tirade tegen de Nigeriaanse regering, gevolgd door een liefdesverklaring aan marihuana ('plant the seed and let it grow').

En hoe moeten we zijn muziek nu noemen? 'Geen highlife, geen African Music, geen Afrojazz, maar 'Original African Music', bezweert Seun Kuti. In de geest van zijn vader, zullen we dan maar zeggen, want, waar Seun Kuti optreedt lijkt de geest van van vader Fela nooit ver weg.

Seun Kuti & Egypt 80 Beeld AD
Seun Kuti & Egypt 80Beeld AD
Seun Kuti, sprekend evenbeeld van vader Fela Beeld AD
Seun Kuti, sprekend evenbeeld van vader FelaBeeld AD

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden