Archieffoto: drukte langs de grachten tijdens het Grachtenfestival.  Beeld anp
Archieffoto: drukte langs de grachten tijdens het Grachtenfestival.Beeld anp

RecensieGrachtenfestival

Sensuele klanken uit het fin de siècle door Steffani en Camerata RCO op het Grachtenfestival

Klassiek
Grachtenfestival
Raoul Steffani & Camerata RCO
★★★★☆

Frederike Berntsen

Zwoel, zwoeler, zwoelst: wie kan de romantische klanken uit het fin de siècle het sensueelst overbrengen? De musici van Camerata RCO, het kamermuziekensemble van het Concertgebouworkest, deden een flinke duit in het zakje tijdens het Grachtenfestival waar ze bariton Raoul Steffani begeleidden.

Vorig jaar won Steffani de GrachtenfestivalPrijs. Dat houdt automatisch in dat je als musicus het jaar daarop tijdens het festival artist in residence bent. De 27-jarige zanger kreeg de kans om na te denken over zijn droomprogramma’s en die te realiseren.

Uitdaging

Afgelopen weekend trad hij op in Paradiso, en maakte daarmee voor het eerst zijn entree in de poptempel. Op het programma: Orffs ‘Carmina Burana’. Een paar dagen later was de Wintertuin in Hotel Krasnapolsky van Steffani en Camerata.

Liederen van Alma Mahler, Berg, ‘Souvenirs de voyage’ van Bernard Herrmann: werken die ruimte kregen om te ademen bij de musici. Toch zagen die zich voor een uitdaging gesteld. In de Wintertuin is de akoestiek niet riant, een tikje kaal, lastige galm, als je de ruimte niet goed weet te bespelen verdwaal je. Voorgeschreven dempers op de snaren deden wonderen.

Iets gedistingeerds

Raoul Steffani ging geen zee te hoog. Zijn optreden is direct en geconcentreerd. De zanger etaleert zijn stem niet, maar houdt hem dicht bij de muziek. Die krijgt steevast iets gedistingeerds mee. Een brandschoon geluid, licht onaangedaan, wars van excessieve uitspattingen, legt des te emotioneler muzikale waarden bloot. Ook in de bewerkingen die hij zong.

Zaterdagavond zingt Raoul Steffani in het voorprogramma van het Prinsengrachtconcert.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden