Review

SeksualiteitVerliefd op de gymjuf

Marjan Sax, Sjuul Deckwitz (red.), Op een oude fiets moet je het leren. Erotische en seksuele relatie tussen vrouwen en jonge meisjes en jongens. Schorerstichting, bij Van Gennep, Amsterdam. 224 blz. f 34,50.

Verliefd op de gymjuf ! Een gemeenplaats in lesbische kringen. Op Engelse kostscholen en in Duitse meisjesclubs in de jaren twintig was de adoratie van een lerares zelfs een door opvoeders gewenste oefening in het liefhebben.

'Op een oude fiets moet je het leren' zegt de Nederlander, maar dat klinkt niet aanmoedigend.

De bundel met dezelfde naam is een idee van een redacteur van Paidika, tijdschrift voor pedofilie. Hij vroeg Marjan Sax en Sjuul Deckwitz om belevenissen en beschouwingen over het onderwerp te verzamelen. Eerst leek de vrouwelijke pedofiel (om het woord toch maar te gebruiken) afwezig, maar na enig zoeken dook ze op.

De betrokkenen - afkomstig uit diverse landen - zijn geselecteerd op hun vreugdevolle gevoelens binnen de relatie. Geweld bestaat, de samenstellers erkennen het, maar als om berichtgeving over seks tussen een oudere en een jongere gaat voert misbruik tegenwoordig de boventoon. Er is ook de positieve kant: het wederzijdse verlangen naar elkaar, de een voor het bord, de ander in de bank.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden