Koken met Karin

Scones (Devon Cream Tea)

Scone met clotted cream en jamBeeld Karin Luiten

Een High Tea, die in Engeland trouwens doorgaans Afternoon Tea wordt genoemd, is een hoop heisa en tralala en alles bij elkaar een complete maaltijd, maar er is ook nog zoiets als een Cream Tea, en dat is een veel bescheidener festijn. En laat dat nou net dé specialiteit van Devon zijn.

Een Devon Cream Tea bestaat uit scones met lekker fruitige jam, bij voorkeur aardbeien, een bakje clotted cream en natuurlijk een pot thee, liefst breakfast tea. Zo sterk gezet dat u blij bent dat er een plons melk in mag. Let wel: dus géén pot met heet water en een stapel verschillende zakjes om door een kopje te wieberen, dat vinden de Engelsen geen thee. Geen etagères vol hartige en zoete hapjes, maar alleen die scones. Nu ja, ‘alleen’, na een of twee scones kunt u moeiteloos weer uren voort.

Goede scones zijn zacht, licht kruimelig en idealiter nog warm, want versgebakken, ze drogen namelijk snel uit. Essentieel onderdeel van het geheel is de clotted cream, ingedikte room die ontstaat door melk te verhitten en dan heel lang te laten staan zodat de room gaat klonteren (‘clot’). Dat is beslist iets anders dan gewone geklopte slagroom.

Tegenwoordig kun je deze dikke gelige crème ook in Nederland soms in potjes kopen, maar er is ook een simpele zelfmaakmethode. Een halszaak is trouwens dat je de doormidden gebroken of gesneden scones eerst bedekt met een lepel clotted cream, dan pas met jam en vooral niet andersom, zoals ze even verderop in Cornwall doen. En nooit de twee helften weer op elkaar plakken tot een sandwich, dat is not done. Bovendien wordt dat een zootje.

Zelf maken voor ca. 8 scones

Scones:
225 g zelfrijzend bakmeel
100 ml melk
40 g koude boter
1 groot ei
1 volle theel bakpoeder
1 eetl suiker
snufje zout
evt. wat melk
Erbij: lekkere jam

Clotted cream:
125 ml mascarpone
125 ml slagroom

Oven voorverwarmen op 220 °C. Zeef bakmeel, bakpoeder en zout boven een kom. Voeg de suiker toe en de boter in blokjes. Wrijf met uw vingers tot kruimels. Klop in een maatbeker het ei los met de melk en giet dit er geleidelijk bij terwijl u met uw andere hand de boel kort (!) kneedt tot een samenhangend, zacht, vrij kleverig deeg. Rol voorzichtig uit (niet te hard duwen, het moeten luchtige scones worden) met de deegroller tot een lap van 2 cm dik. Steek er rondjes uit met een steekvormpje (Ø 5-6 cm). Veeg het overgebleven deeg weer bij elkaar, rol en steek opnieuw uit, tot al het deeg op is. Leg de scones op een met bakpapier beklede bakplaat. Kwast voor wat glim eventueel in met wat melk, maar dat hoeft niet. Bak 10-15 minuten in de oven tot ze lichtbruin en gerezen zijn. Laat afkoelen op een rooster met een theedoek erover tegen het uitdrogen. Serveer zo snel mogelijk met een pot thee en schaaltjes met jam en clotted cream erbij.

Clotted cream: Doe mascarpone en slagroom in een kom en klop voorzichtig zo kort mogelijk met de mixer op lage snelheid door elkaar.

Tips

Kleverig deeg en koude boter zijn het geheim van goed gerezen scones met een luchtige structuur. En vooral niet te lang kneden, alleen tot het een samenhangend deeg is.

Een metalen steekvorm met een scherp randje snijdt het best. Recht naar beneden steken en niet ronddraaien, anders rijzen de scones niet gelijkmatig.

Lees alle recepten van Karin Luiten terug in dit dossier.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden