Vandaar dit boek

Schrijver Rutger Verhoeff: ‘Dat gepest heeft me zorgzamer gemaakt’

null Beeld Prometheus
Beeld Prometheus

Op Facebook zag ik zo’n jaar geleden een bericht voorbijkomen van twee jonge vrouwen die een prijs hadden gewonnen met een pestplatform.

Rutger Verhoeff

Ik was verbaasd; goh, blijkbaar zijn er nog steeds nieuwe initiatieven nodig. Ik ben zelf gepest, tijdens de eerste twee jaren van de middelbare school. Dat Facebookbericht bracht veel boven. Ik ben gaan lezen, heb me in de cijfers verdiept. Er zijn te veel theoretische boeken over pesten, die lang niet alle gevolgen in kaart brengen. Ik ben zelf gaan schrijven, ook omdat ik vind dat de reguliere behandeling van mensen die met ernstige effecten van pesten te maken hebben, niet werkt.

Ik werd verbaal gepest, uitgescholden voor nerd omdat ik hoge punten haalde, maar ook fysiek. Mijn fiets is in elkaar getrapt, mijn oorlel gescheurd en ik ben een keer tegen een muur gezet waarna drie pesters met stenen gingen gooien. Na dat moment waarop ik min of meer gestenigd werd, ben ik ingestort. Ik heb het mijn ouders verteld. Zij wisten nog van niks, want ik schaamde me enorm. Daarna ben ik naar een andere school gegaan. Ik kreeg een heel aardige mentrix, een soort Mies Bouman, zo zag ze er ook uit. Zij gaf de klas de opdracht te zorgen voor een veilige omgeving. Dat werkte. Ik ben heel benieuwd waar ze dat had geleerd.

Op de basisschool had ik de hoofdrol in een musical, dat wilde ik heel graag, en ik heb met veel bravoure op het podium gestaan. Die zekerheid had ik. Na de pestperiode was dat over. Ik ben geneeskunde gaan studeren, maar bij de eerste stappen in het ziekenhuis had ik enorme faalangst. Bij de eerste patiënt die ik moest prikken kreeg ik een black-out.

Om te voorkomen dat ik het mikpunt van spot werd, ging ik vanaf mijn 15de de clown uithangen. Nu zit dat ook wel in me, maar het werd echt een masker. Dat heb ik langzaam laten zakken tijdens mijn co-schappen op de afdeling kinderoncologie. Met ernstig zieke kinderen werken relativeert natuurlijk sowieso enorm. Maar kinderen prikken ook snel door zo’n act heen. Als je een toneelstuk aan het opvoeren bent, ben je steeds met jezelf bezig; hoe kom ik over? Terwijl je er juist moet zijn voor je patiënt, want die heeft je nodig.

Laat je niet verpesten, Hoe word je sterker na een pestverleden? Beeld Prometheus
Laat je niet verpesten, Hoe word je sterker na een pestverleden?Beeld Prometheus

Ik heb in mijn boek ook interviews opgenomen met bekende Nederlanders die zijn gepest, zoals Abdelkader Benali, Janine Abbring en Esther Verhoef. Waarom? Stel dat ik, toen ik 15, 16 was en net uit die pestperiode kwam, had gelezen dat bijvoorbeeld George Clooney was gepest. Hij speelde in die tijd een hoofdrol in de tv-serie ‘ER’ en was mijn grote held. Dat zou mij enorme kracht hebben gegeven. Dan had ik kunnen denken; hij is gepest en nu staat hij daar toch maar. Dan kan ik dat misschien ook, dan is er hoop.

Ik ben nu huisarts in Amsterdam. Ik denk dat mijn ervaringen van mij een betere arts hebben gemaakt. Door dat pesten ben ik zorgzamer geworden, ik heb een luisterend oor en dat is belangrijk. Ik vraag ook door, al vermijd ik dan soms het woord ‘pesten’. Mensen schamen zich. Dan vraag ik of iemand zich wel veilig voelt op het werk. En dan blijkt dat hij of zij stelselmatig getreiterd wordt.

Mijn ideaal is dat er een pestrevalidatiekliniek komt. Een plek waar je niet alleen één-op-één met een psycholoog zit, maar waar je ook yoga en vechtsport kunt doen en praten met ervaringsdeskundigen. En waar je, bijvoorbeeld samen met een therapeut, naar buiten gaat om in de praktijk te brengen wat je hebt geleerd. Zodat de angst en onzekerheid langzaam minder worden.

Laat je niet verpesten. Hoe word je sterker na een pestverleden?
Rutger Verhoeff
Prometheus; 264 blz. € 17,99

Rutger Verhoeff (1979), huisarts, schrijver en vlogger.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden