RumoerNicole Lucas

Schrijver op bezoek? Voorlopig nog maar even niet

null Beeld
Beeld

Door het coronavirus zijn ook auteurs aan eigen land gekluisterd.

Nicole Lucas

IJs en weder dienende – oftewel een onvoorziene corona-uitbraak daargelaten – is de Duitse historicus Philipp Blom, ­schrijver van het pas verschenen Het grote wereldtoneel. Over de kracht van verbeelding in crisistijd, dezer dagen in Nederland. Voor uitgeverij De Bezige Bij is hij de eerste buitenlandse auteur die ze kan verwelkomen sinds de coronacrisis in alle hevigheid toesloeg. De Ierse neurowetenschapper Shane O’Mara (Te voet) was begin dit jaar de laatste, zo weet een ­medewerkster na enig zoeken te melden.

De komst van Blom lijkt echter geen kwestie van ‘één schaap’, want voorlopig lijkt het daarbij te blijven. Een (onvolledig) rondje langs andere uitgeverijen levert vrijwel overal dezelfde antwoorden op. Nee, er is al maanden geen buitenlands bezoek geweest en nee, voor het najaar staat niets gepland, er is hooguit sprake van ‘misschien’. Regels staan in de weg, het is te onzeker, te risicovol. Natuurlijk zijn er interviews, maar die worden gedaan via allerlei varianten van Zoom.

Bij het Ambassade Hotel in ­Amsterdam weten ze er alles van. De literaire pleisterplaats bij uitstek heeft al maanden amper meer een auteur kunnen begroeten. En Eelco ­Douma, die de collectie beheert van zo’n vijfduizend ­gesigneerde boeken van schrijvers die ooit in het hotel hebben gelogeerd, ziet het niet snel veranderen.

Binnen- en buitenlandse auteurs wordt altijd gevraagd iets te schrijven in het gastenboek, vertelt hij. Doorgaans gaat er één zo’n boek per jaar doorheen, maar met het huidige exemplaar kunnen we wel een paar jaar voort, klinkt het wat mismoedig door de telefoon. Eén lichtpuntje, aldus Douma: crises als deze brengen doorgaans bijzondere literatuur voort. Maar dat is een schrale troost.

Nicole Lucas en Jann Ruyters berichten wekelijks over boekennieuws en ander rumoer uit het literaire circuit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden