InterviewDaan Remmerts de Vries

Schrijver en illustrator Daan Remmerts de Vries krijgt de Theo Thijssenprijs. ‘In mijn kinderverhalen zit altijd troost’

Daan Remmerts de Vries Beeld © Keke Keukelaar
Daan Remmerts de VriesBeeld © Keke Keukelaar

Hij laat de kinderfantasie botsen met de werkelijkheid. Voor zijn oeuvre vol dromerige buitenbeentjes krijgt Daan Remmerts de Vries nu de Theo Thijssenprijs.

Gouden en Zilveren Griffels had hij al. Tot zijn vreugde komt de Theo Thijssenprijs daar nu bij. De driejaarlijkse oeuvreprijs, met 60.000 euro de belangrijkste op het gebied van de kinder- en jeugdliteratuur, gaat dit jaar naar schrijver en illustrator Daan Remmerts de Vries (1962). “Fantastisch!”, noemt hij het.

De jury prijst de diversiteit van zijn oeuvre, dat ruim zestig titels omvat. Van prentenboeken voor de allerjongsten tot adolescentenromans en werk voor volwassenen. En van fictie tot getrouwe hertalingen van Griekse mythen en Het jungleboek. “Remmerts de Vries verkent steeds nieuwe mogelijkheden en grenzen”, aldus de jury. “Zijn boeken gaan diep en voelen licht, ze zijn actueel en hebben een universele kracht.”

Daan Remmerts de Vries, ‘Voordat jij er was’ Beeld
Daan Remmerts de Vries, ‘Voordat jij er was’

Personages zijn vaak buitenbeentjes

Voor zijn personages kiest de schrijver vaak buitenbeentjes tussen de acht en twaalf jaar. “In die leeftijdsfase zijn kinderen nog dromerig”, legt hij uit. “Tegelijk kunnen ze hun gedachten al goed onder woorden brengen. Ze hebben echt iets te vertellen.”

De elfjarige Elmer uit Groter dan de lucht, erger dan de zon (2015) hoort bijvoorbeeld steeds een stem, nadat hij tijdens een zomerkamp een klap met een lepel op zijn hoofd heeft gekregen. De stem draagt hem op om nare dingen te doen, zoals iemands bril verstoppen en een fiets mollen. Als uitkomt dat Elmer de dader is, wordt hij door iedereen uitgekotst.

“Zijn fantasie botst hard met de werkelijke wereld”, zegt Remmerts de Vries. Zo’n botsing zie je vaker in zijn boeken, maar de schrijver laat zijn personages nooit barsten. “In mijn verhalen voor kinderen zit altijd troost. Daarom krijgt Elmer een vriend die hem uitlegt dat iedereen weleens een stem in zijn hoofd hoort, maar dat je daar niet aan hoeft te gehoorzamen. Zo landt Elmer weer met beide voeten op de grond.”

Het dromerige verdwijnt met twaalf jaar

Het dromerige verdwijnt volgens Remmerts de Vries grotendeels als kinderen twaalf worden. Dan krijgen ze een mobieltje en daar zijn ze een flink deel van de tijd mee bezig. Erg jammer, vindt hij. Hij ziet het bij zijn eigen dochter (13). Laatst gingen ze wandelen in de duinen. Zij liep alleen maar op haar mobieltje te turen. “Kijk nou eens om je heen”, probeerde hij nog, “het is hier prachtig.” Zij: “Ik heb het al gezien”.

De uil in Droomkonijn maakte Remmerts de Vries met zijn eigen collagetechniek. Beeld Daan Remmerts de Vries
De uil in Droomkonijn maakte Remmerts de Vries met zijn eigen collagetechniek.Beeld Daan Remmerts de Vries

Voor zijn illustraties heeft Remmerts de Vries een eigen collagetechniek ontwikkeld, zoals bij de hier afgebeelde uil. Het is beschilderd plakwerk van papier en karton. In zijn atelier heeft de kunstenaar vijfduizend soorten bedrukt papier liggen. Hij maakt ook aquarellen, tekeningen en schilderijen.

Ook boeken voor volwassenen

Remmerts de Vries is ook trots op zijn boeken voor volwassenen. Hij publiceerde ze onder het pseudoniem A.N. Ryst, uit angst dat recensenten hem vanwege zijn kinderboeken niet serieus zouden nemen. De kritieken waren lovend. Aan zijn magnum opus De harpij (2014), over een duivel die op aarde belandt na de opheffing van de hel, werkte hij 23 jaar.

Humor is onmisbaar in een boek, vindt hij, zeker voor kinderen. “Kinderen willen lachen. Als een boek te serieus is, leggen ze het gapend weg. Een geestig kinderboek schrijven dat toch ontroert, dat is de uitdaging.”

Lees ook:

Na 25 jaar is Dolfje Weerwolfje nog altijd een kinderfavoriet

Dolfje Weerwolfje viert al 25 jaar triomfen als kinderboekenheld. Schrijver Paul van Loon ziet zijn griezelserie nu bekroond met drie Gouden Boeken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden