Review

Schrijfster Yasmine Allas in 'Het Vermoeden'

11.00 uur, Nederland 2

In ’Het Vermoeden’ ontmoet presentatrice Annemiek Schrijver gasten uit diverse religieuze tradities en uiteenlopende achtergronden. In voorgaande uitzendingen sprak zij onder meer met historicus James Kennedy, oud-politicus Dries van Agt en de Haags-Pakistaanse journaliste Naeeda Aurangzeb. Schrijver bevraagt haar gasten over hun leven en drijfveren en over hun persoonlijke ’heilige tekst’.

Deze week is de beurt aan actrice en schrijfster Yasmine Allas. Kortgeleden verscheen haar nieuwste boek ’Een nagelaten verhaal’. Daarin beschrijft Allas de reis naar het door een burgeroorlog verscheurde Somalië, haar geboorteland dat zij jaren terug ontvluchtte. Ze beschrijft een ontluisterend weerzien.

Toen Allas drieëntwintig jaar geleden in Amsterdam terechtkwam, meldde ze zich aan voor een toneelopleiding. Sindsdien speelt ze bij de theatergezelschappen ’De Trust’ en ’De Nieuw Amsterdam’. Daar ontdekt ze ook haar schrijftalent. In 1998 komt haar debuutroman ’Idil, een meisje’ uit. In dit boek, over een Somalisch meisje dat zich staande probeert te houden in de harde Somalische mannengemeenschap, speelt het onderwerp vrouwenbesnijdenis een belangrijke rol. Daarna verschijnen van haar hand ’De witte was’, ’De generaal met de zes vingers’, ’De blauwe kamer’ en ’Ontheemd en toch thuis’.

Op 2 november 2005 spreekt Allas op de herdenkingsbijeenkomst voor filmmaker Theo van Gogh. Na zijn moord in 2004 ziet ze zich genoodzaakt om als liberale moslimvrouw haar mond open te doen. Ze spreekt zich uit voor de vrijheid van meningsuiting en deelt met de toehoorders haar zorgen over het toenemende denken in termen van ’wij’ en ’zij’.

In ’Het Vermoeden’ aandacht voor haar religieuze visie. Dat Allah bestaat is voor Allas een zekerheid, zegt ze in deze aflevering: „Allah is de natuur, een ongrijpbare macht. Het is schoonheid én wreedheid: zo is het leven, zo zijn wíj!”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden