De Omslag

Schrijfster Mingfang Wang: 'Ik herken mezelf in panda Po'

"In de animatiefilm 'Kung Fu Panda' wordt Po opgeleid tot 'master', alleen heeft hij een push nodig van anderen om zijn doel te bereiken."Beeld rv

In De Omslag vertellen bekende en minder bekende mensen over een boek of kunstwerk dat iets in hun leven teweeg heeft gebracht. Deze week Mingfang Wang met 'Kung Fu Panda'.

Joost van Velzen

Waarom kiest u voor deze Amerikaanse animatiebeer?

"Ik kan mij goed identificeren met de hoofdpersoon, panda Po, omdat hij aan de ene kant iets onhandigs heeft, maar tegelijkertijd sterk en rechtvaardig is. In de animatiefilm 'Kung Fu Panda' wordt Po opgeleid tot 'master', alleen heeft hij een push nodig van anderen om zijn doel te bereiken."

Wat herkent u met name van uzelf in Po?

"Het passieve. Ik ben in eerste instantie ook zo passief. Ik heb heel lang van mezelf gevonden dat ik een klein meisje was, tot ik begon met het schrijven van mijn boek. Doordat ik een paar jaar geleden ben begonnen met schrijven heb ik zelfvertrouwen gekregen. Opeens komen mensen nu naar mij toe voor advies en hulp."

Hoe was dat dan voor u schreef?

"Ik had geen vertrouwen in mezelf. Zelfs een treinkaartje kopen durfde ik niet. Dat veranderde toen ik ging schrijven. Je bent dan gedwongen om over jezelf na te denken. Ik ging graven in mijn jeugd en kwam erachter waarom ik zo onzeker was. Als kind ben ik ooit afgewezen door mijn oom. Met Chinees nieuwjaar was hij bezig vuurwerk af te steken. Ik pakte ongevraagd een rotje uit zijn broekzak. In plaats van dat rotje, ontplofte hij van woede. Dat heeft zo veel indruk op mij gemaakt dat ik mijn brutaliteit en onbevangenheid in één klap kwijt was. Door het schrijven ontdekte ik dat ik tot heel veel in staat ben. Ik weet nu waar mijn kwaliteit ligt: als ik iets doe, doe ik dat voor de volle honderd procent. En dat ik als ik vertrouwen in mensen heb, mensen dat vertrouwen ook geef."

Uw boek gaat over een Chinese die een restaurant erft. Ze runt de zaak jarenlang toegewijd, tot ze besluit de tent te verkopen. Klinkt als 'waargebeurd'. Klopt die veronderstelling?

"Het is op de waarheid gebaseerd. Ik zag het altijd als een plicht om het restaurant voort te zetten, maar twee jaar geleden heb ik het verkocht. Door omstandigheden zat er niks anders op - er was ook geen personeel meer te krijgen. Stiekem wilde ik ook iets anders doen. Ik wilde een rustig leven uittesten, ik was uitgeput."

Heeft u dat rustige leven inmiddels uitgetest?

"Ik ben samen met mijn man naar Frankrijk op vakantie gegaan. Zonder duidelijk plan. Zo relaxed. Vervolgens kreeg ik een baan aangeboden als exporteur van water naar China. En ik ben inmiddels sushikok."

Mingfang Wang (1974) is geboren in China en kwam op haar twaalfde naar Nederland, waar ze tot 2016 een restaurant runde. Onlangs verscheen haar roman 'Tijgerkop', die ze in eigen beheer uitgeeft.

null Beeld rv
Beeld rv

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden