Review

Schrijf of praat het van je af

Het IDFA duurt t/m zondag 2/12 en wordt gehouden op en rond het Amsterdamse Rembrandtplein. (www.idfa.nl) Het Shadow Festival duurt t/m woensdag 28/11 en wordt gehouden in de Escape Studio op het Rembrandtplein. (www.shadowfestival.nl)

Het International Documentary Filmfestival Amsterdam (IDFA) opent vanavond in het Amsterdamse Tuschinski-theater met de Amerikaanse documentaire ’Operation Homecoming: Writing the Wartime Experience’ van Richard Robbins. Festivaldirecteur Ally Derks verwacht de komende tien dagen 130.000 festivalbezoekers. Met de mysterieuze nepdocumentaire die ze dit jaar in het programma zet, hoopt ze de discussie over waarheid en leugens op gang te brengen.

Met de openingsfilm ’Operation Homecoming’ wordt mooi terugverwezen naar de eerste editie van IDFA, twintig jaar geleden, toen het festival opende met ’Dear America: Letters Home From Vietnam’, een documentaire van Bill Couturié gebaseerd op brieven van Amerikaanse soldaten aan het thuisfront.

In ’Operation Homecoming’ draait het om geschriften van Amerikaanse soldaten over Irak en Afghanistan. Wat de oorlogen en de lijdensweg van de gewone grondsoldaat betreft, lijkt er in twintig jaar tijd niets veranderd. Ook worden in beide documentaires de geschriften voorgelezen door bekende mensen. Toen waren dat Harvey Keitel en Robin Williams. Nu zijn het Robert Duvall en Beau Bridges.

’Operation Homecoming’ barst qua beeld en geluid wel bijna uit zijn voegen. Prijzenswaardig is het initiatief van de National Endowment for the Arts (NEA) om een schrijfworkshop voor teruggekeerde soldaten te organiseren. Een groot deel van de film is gebaseerd op hun schrijfsels, die over de hel van de oorlog gaan. Ze worden begeleid door opwindende, duistere animaties alsmede foto-reeksen en archiefbeelden. Een stortvloed aan beelden die de teksten bijna wegdrukken.

Dan was het bij de openingsfilm van het achtste Shadow Festival van Stefan Majakowski op adem komen. Regisseurs Erwin Michelberger en Oleg Tcherny volgen in de Duitse documentaire ’Doch’ (Engelse titel: ’But Still’) zes mensen met het syndroom van Gilles de la Tourette. Drie mannen en drie vrouwen komen om de zoveel tijd bij elkaar om ergens op de hei met elkaar te praten, te ruziën, te huilen en ook heel hard te lachen. Opvallend is dat ze te midden van de natuur, ver verwijderd van hun gewone levens met familieleden en collega’s, zo openhartig zijn over hun gevoelens en gedachten. Ze zijn onder elkaar met hun tics en hun ongecontrolleerde scheldkannonades. Quatsch – Arschloch – Quatsch – Arschloch, klinkt het vanuit het hoge gras.

De soldaten bij IDFA schrijven het van zich af. De patiënten bij Shadow praten het van zich af.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden