recensie

Schoonheid en wijsheid in magnifieke Italiaanse liefdesfilm

De vroegwijze Elio kent zijn klassieken, ontdekt opeens zijn lichaam en gaat op erotische verkenning. Acteur Timothée Chalamet is een openbaring. Beeld AP
De vroegwijze Elio kent zijn klassieken, ontdekt opeens zijn lichaam en gaat op erotische verkenning. Acteur Timothée Chalamet is een openbaring.Beeld AP

Call Me By Your Name
Regie: Luca Guadagnino
Met Timothée Chalamet, Armie Hammer, Michael Stuhlbarg en Amira Casar.
★★★★★

Belinda van de Graaf

'Call Me By Your Name' is een zeldzaamheid, een Italiaanse liefdesfilm die zo veel schoonheid en wijsheid herbergt, dat je zwevend de bioscoop verlaat. Na het zien van het liefdesavontuur van de 17-jarige Elio en de 24-jarige Oliver voel je je opgetild.

Het zit hem in Italië, de zoete zomer en de onthaasting die uit alle poriën van de film knalt. Het zit hem in het 17de-eeuwse familiehuis waar Elio met zijn ouders de vakantie van 1983 doorbrengt, en waar zijn vader, professor Perlman, elk jaar een andere onderzoeksstudent ontvangt als gast.

Tekst loopt verder onder de trailer.

Dit jaar is dat Oliver, een Amerikaanse promovendus. Hij komt uit een piepklein wagentje gekropen: een lange, knappe jongeman met het welgevormde lichaam van een Romeinse sculptuur. Hij lijkt licht uit te stralen, en het effect dat hij op Elio heeft, is niet te missen.

Elio kijkt en voelt, en wij kijken en voelen met hem mee, tot we zelf opnieuw de tinteling ervaren van die eerste grote liefde en alle verwarrende emoties die daarbij horen. De New Yorkse acteur Timothée Chalamet, die Elio speelt, en voor de film Italiaans leerde, is een openbaring.

Prominente perzik

Elio is een vroegwijze jongen die zijn klassieken kent, op piano en gitaar speels varieert op Bach, en dan opeens zijn lichaam ontdekt en op erotische verkenning gaat, waarbij een perzik (meer zullen we niet verklappen) een prominente rol heeft.

Prachtig tegenspel krijgt hij van Armie Hammer die als de geadoreerde Oliver twijfelt of hij zich in moet laten met Elio, en de beste en moedigste rol uit zijn carrière speelt. De zonovergoten fietstochtjes en zwempartijtjes, het subtiele en vaak erg geestige spel van aantrekken en afstoten, alles borrelt en bruist.

De Italiaanse regisseur Luca Guadagnino die zich in twee films met Tilda Swinton ('Io Sono l'Amore' en 'A Bigger Splash') al ontpopte als de meester van het verlangen, boetseerde uit André Acimans gelijknamige roman uit 2007 een puur zintuiglijke film. Hoewel het om een Amerikaanse productie gaat, is het een door en door Italiaanse film, opgenomen in en rond Cremona, de woonplaats van de regisseur in Lombardije.

Oscarfavoriet

De film, naar een script van de 89-jarige James Ivory (die als regisseur klassiekers maakte als 'A Room With a View', 'Maurice' en 'Howards End') werd vorig jaar al bedolven onder de prijzen, en behoort inmiddels tot de Oscarfavorieten.

Hoewel de bron een roman is, vertrouwt Guadagnino op beelden en muziek, en daarmee op gevoel en sfeer. Op de chemie tussen twee mensen en hun innerlijke spanning. De twee lyrische liedjes die de Amerikaanse singer-songwriter Sufjan Stevens speciaal voor de film componeerde, zeggen meer dan duizend woorden.

Daarom waarschijnlijk dat dat ene gesprek tussen vader en zoon aan het slot van de film, als het liefdesverdriet zich van Elio meester heeft gemaakt, zo aankomt. Er spreekt onvoorwaardelijke liefde en steun uit. Het gaat over de durf om jezelf te zijn, over het waarderen van het moment. Het is zo vrij, wijs en tolerant, zoals deze hele magnifieke liefdesfilm die de Italiaanse cinema en passant opnieuw op de kaart zet.

Lees hier meer filmrecensies.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden