Schilderij Kandinsky valt niet onder roofkunst, Stedelijk mag het houden

 ‘Bild mit Häusern’  Beeld
‘Bild mit Häusern’Beeld

Het Stedelijk Museum Amsterdam mag het schilderij ‘Bild mit Häusern’ van Wassily Kandinsky houden.

Henny de Lange

De Restitutiecommissie , die zich bezighoudt met roofkunst uit de Tweede Wereldoorlog, ziet onvoldoende reden voor teruggave aan de erfgenamen van de oorspronkelijke eigenaar. Het museum kocht het schilderij op 9 oktober 1940 vrijwel zeker te goeder trouw op een veiling van Frederik Muller & Co in Amsterdam.

De Restitutiecommissie concludeert dat de verkoop van het werk niet los is te zien van het optreden van het naziregime. Anderzijds was de verkoop ook het gevolg van de verslechterde financiële omstandigheden van de verkopers Irma Klein en Robert Lewenstein, al vóór de Duitse inval. Verder is niet gebleken dat Irma Klein na de oorlog probeerde het schilderij terug te krijgen, terwijl ze had kunnen weten dat het in het Stedelijk was.

Onderzoek naar herkomst

Net als andere musea deed het Stedelijk onderzoek naar schilderijen die tussen 1933 en 1945 onder verdachte omstandigheden in de collectie kwamen, via roof, gedwongen verkoop of inbeslagname. Van de bijna vierduizend werken die binnen het onderzoek vielen, zijn er bij vijftien vragen over de herkomst. Het museum zegt er alles aan te doen om de mogelijke belanghebbenden van de overige veertien te vinden.

Lees ook:

Deze man jaagt al decennia op de roofkunst van de nazi’s, en weet van geen stoppen

Rudi Ekkart is nog niet klaar. Na twintig jaar onderzoek naar ‘roofkunst’ wil hij er nog geen streep onder zetten. Maar de kans dat de eigenaren worden gevonden, slinkt met de dag. Hij blijft hopen op die ene gouden tip.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden