Scheuring dreigt in 'hecht bolwerk' U2 na geldschandaal

U2, tweede van links bassist Adam Clayton. Beeld AP
U2, tweede van links bassist Adam Clayton.Beeld AP

Adam Clayton, bassist van U2, eist bijna vijf miljoen euro schadevergoeding van Gaby Smyth, het financiële brein achter de Ierse band. Smyth is al sinds mensenheugenis de boekhouder van U2, en ondermeer de architect achter U2's belastingsvlucht naar Nederland. Volgens Clayton heeft het bedrijf van Smyth hem 4,8 miljoen euro lichter gemaakt en zijn vertrouwen in hen misbruikt.

Redactie

De zaak is nu ontvankelijk verklaard door een Ierse rechter en dat is geen goed nieuws voor het 'bedrijf U2': het betekent wellicht dat het hele financiële handel en wandel rond 's wereld grootste rockband blootgelegd dreigt te worden in de rechtbank.

Grote aankopen
De zaak begon in 2009 toen Clayton ontdekte dat Carol Hawkins, zijn secretaresse, zeker twee miljoen euro in een periode van vijf jaar van hem had gestolen. Ze kocht daarmee ondermeer een appartement in New York (465.000 euro), een paar auto's, juwelen en hield er een renpaard op na.

In 2008 had Clayton Hawkins al eens betrapt op diefstal van 13.000 euro, maar 'omdat ik nu eenmaal een vergevend man ben' hield hij haar toch aan. De secretaresse ging daarna gewoon door met het plunderen van Claytons rekening.

Ontslag
Toen Clayton in 2009 doorkreeg dat hij sinds 2004 niet 13.000 maar dik twee miljoen was lichter gemaakt door zijn assistente, ontsloeg hij haar. En, gealarmeerd door het ogenschijnlijke gemak waarop ze dat had gedaan, liet hij Frank Murphy, een in media en entertainment gespecialiseerde advocaat toch eens kijken naar hoe Gaby Smyth met zijn fortuin omging.

Clayton besloot vervolgens Gaby Smyth te vervolgen en eist 4,8 miljoen terug. Ook van Bank of Ireland Private Banking eist Clayton 4,4 miljoen. Dat is een privébank waar je met minder dan 250.000 euro niet moet komen aankloppen. De bank beloofde in het verleden intresten van 9 procent. In beide gevallen zouden er investeringen in Claytons naam gedaan zijn, en met zijn geld, waar hij niet van op de hoogte was.

9 miljoen
Eén versie van het verhaal - de ware toedracht zal in de rechtzaal blijken - is dat Smyth aan Clayton had voorgespiegeld dat het bedrag dat zijn secretaresse had verduisterd dik 9 miljoen meer was dan de realiteit, om zo 9 miljoen aan teloor gegane investeringen te verdoezelen.

Nu de zaak voor de rechter komt, bestaat het risico dat er een kijkje de financiële keuken van U2 komt. Smyth is de man die ondermeer U2's publishing company in 2007 verhuisde naar Nederland om zo miljoenen aan belastingen op royalties te ontlopen in Ierland.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden