Rudi Carrell was rasentertainer
(Novum/AP) - De vrijdag overleden Rudi Carrell hield er rekening mee dat hij niet lang meer te leven had. In verschillende interviews vertelde hij de afgelopen maanden dat zijn artsen hem nog maar een korte periode te leven hadden gegeven. Vorig jaar werd longkanker geconstateerd bij de rasentertainer, die een cultstatus genoot in Duitsland. Hij zei door zijn naderende dood vooral te beseffen dat hij een goed leven heeft gehad.
Rudolf Wijbrand Kesselaar werd op 19 december 1934 geboren in Alkmaar als telg uit een showbizzfamilie. Zijn vader trad op onder de naam André Carrell. Rudi kwam in de showbusiness terecht toen hij zijn vader in 1953 verving tijdens een optreden voor ambtenaren in Arnhem. Twee jaar later was hij elke week te horen in het Avro-radioprogramma 'De bonte dinsdagavondtrein'. In 1959 kreeg hij bij de Vara zijn eigen tv-show, de 'Rudi Carrell Show'.
Vooral zijn optreden als bewoner van een onbewoond eiland met een aapje en een zeemeermin wist het publiek te beroeren. In 1960 deed Carrell met het lied 'Wat een geluk' mee aan het Eurovisie Songfestival. Hij werd laatste.
Toen Radio Bremen in 1965 interesse toonde, ging hij ook in Duitsland aan de slag. In de jaren zeventig kwam er een Duitse versie van de 'Rudi Carrell Show', waarmee hij in 1964 de Zilveren Roos van Montreux had gewonnen.
In de jaren zeventig en tachtig volgden ook successen met nieuwe televisieshows: 'Am laufenden Band' en het satirische nieuwsprogramma 'Rudi's Tagesshow'. Als hoogtepunt van zijn carrière noemde Carrell een uitzending van 'Am laufenden Band' uit 1975, waarin hij met vier kandidaten een half uur lang bokste tegen Muhammad Ali. In 1987 was Carrell het brandpunt van een internationale rel. In een sketch van zijn Duitse show werd een nep-ayatollah Khomeini met bh's en slipjes bekogeld. Carrell werd gedwongen publiekelijk zijn excuses te maken tegenover het Iraanse volk.
In 1993 stapte Carrell over naar de commerciële zender RTL, waar hij wisselende successen boekte. In februari 2000 verloor Carrell zijn tweede vrouw, Anke Bobbert. Een jaar later trad hij in het huwelijk met de 30-jarige Simone Felischak. Eind 2002 trok Carrell zich uit de showbusiness terug.
Carrell werd ook geplaagd door privé-problemen. Jarenlang was hij in een juridisch gevecht verwikkeld met de familie van zijn overleden minnares Suzanne Hoffmann. Dat ging over geld dat hij op haar rekening had gestort. Vorig jaar bepaalde de rechter dat Carrell het geld niet terugkreeg. In hetzelfde jaar werd bij hem longkanker geconstateerd.
De laatste jaren van zijn leven waren voor Carrell echter ook oogsttijd. In 2001 werd hij vanwege zijn bijdrage aan de Nederlands-Duitse betrekkingen tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw benoemd. In februari werd hij voor zijn levenswerk onderscheiden met de Gouden Camera, de hoogste onderscheiding van de Duitse media.
De presentator verscheen op 30 december 2005 voor het laatst in zijn 52-jarige carrière op de Duitse televisie om afscheid te nemen van zijn fans.