Grensoverschrijdend gedrag

RTL onderzoekt veiligheid werkomgeving bij RTL Nieuws

Logo van RTL op het Mediapark. Beeld ANP
Logo van RTL op het Mediapark.Beeld ANP

Er zijn zorgen over de veiligheid van de werkomgeving bij RTL Nieuws. ‘Concrete signalen’ van medewerkers, zowel in de jaarlijkse Inclusiviteitsscan van RTL als rechtstreeks bij de hoofdredactie, zijn aanleiding voor een onderzoek door een extern bureau. Dat heeft een woordvoerder van RTL bevestigd na berichtgeving van het AD.

ANP

In een verklaring laat de commerciële omroep weten het “fijn te vinden dat deze collega’s zich veilig genoeg voelen om deze signalen af te geven en de hoofdredactie neemt deze dan ook serieus , want hoe sneller we hierop handelen, hoe beter”. Bezemer & Schubad, expertbureau op het terrein van sociale veiligheid op het werk, gaat voor RTL een ‘bredere inventarisatie’ uitvoeren. Met deze partij heeft RTL ook verplichte awareness-trainingen georganiseerd voor werknemers. “We hebben een hoge journalistieke ambitie en die gaat hand in hand met een hoge veiligheid en respectvolle communicatie.”

Hoofdredacteur Ilse Openneer, die eind 2021 hoofdredacteur Harm Taselaar na 22 jaar opvolgde, heeft het nieuws woensdag met de medewerkers gedeeld.

Vorige maand tekenden onder meer RTL, Talpa, NPO en technische partijen een convenant, het Mediapact Respectvol Samenwerken, om grensoverschrijdend gedrag tegen te gaan. Het convenant is het antwoord van de mediasector op een aantal grote incidenten met wangedrag het afgelopen jaar, zoals onthullingen over misstanden achter de schermen van The Voice of Holland en De Wereld Draait Door. In het plan staat onder meer dat alle bestuurders in de mediasector voortaan een training seksueel grensoverschrijdend gedrag volgen bij een externe partij en dat er een jaarlijkse bijeenkomst moet komen in Hilversum om de stand van zaken over dit onderwerp te evalueren.

Lees ook:
DWDD-rel toont worsteling met grensoverschrijdend gedrag

Na onthullingen in de Volkskrant over grensoverschrijdend gedrag op de redactie van De Wereld Draait Door, dringt de vraag zich op welke rechten werknemers hebben als ze hiermee te maken krijgen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden