Concurrentie
RTL en Talpa mogen toch niet fuseren van de ACM
RTL en Talpa worden toch niet één groot commercieel televisiebedrijf. De Autoriteit Consument en Markt vindt het risico te groot dat de prijzen voor consumenten zullen stijgen als er geen concurrentie meer is op de markt.
De voorgenomen fusie tussen RTL en Talpa is van de baan. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) stemt niet in met het samengaan van de twee commerciële televisiebedrijven omdat ‘de consument uiteindelijk de prijs betaalt’.
Volgens de ACM zijn er twee plekken waar de schoen wringt; bij de adverteerders en bij de distributiebedrijven, zoals Ziggo en KPN. Voor adverteerders is televisie nog altijd absoluut onmisbaar als massamedium. Zij kunnen het zich niet veroorloven om uit te wijken naar andere media, zoals websites of kranten, en helemaal geen reclame meer te maken op televisie. Als er maar één partij is om mee te onderhandelen, is het risico te groot dat de prijzen worden opgedreven. En die toegenomen kosten komen uiteindelijk terecht bij de consument, aldus de ACM.
Hetzelfde geldt voor de aanbieders van televisiepakketten. Ziggo en KPN zouden ook afhankelijk worden van één aanbieder en de gedicteerde prijs moeten betalen. Dat zou volgens de ACM kunnen leiden tot een ongewenste prijsstijging van de televisiepakketten.
‘Verschraling van het programma-aanbod’
RTL en Talpa wilden samengaan om het hoofd te kunnen bieden aan grote buitenlandse partijen, zoals HBO Max en Netflix. Naast zenders zoals RTL 4 en SBS6 is Videoland, dat nu onderdeel is van RTL, dan ook een belangrijk onderdeel van het pakket. Hoe het nu verder gaat met de Nederlandse streamingdienst is nog onduidelijk.
RTL en Talpa zeggen het besluit te betreuren, maar willen de uitspraak eerst bestuderen voor ze met een inhoudelijke reactie komen. Eerder waarschuwde Talpa-baas John de Mol al dat als de fusie niet doorgaat dit zal leiden tot een verschraling van het programma-aanbod in Nederland. Volgens een woordvoerder van de ACM zal dat zo’n vaart niet lopen: “Zowel programmamakers als adverteerders hebben belang bij goede programma’s met hoge kijkcijfers.”
Het Commissariaat voor de Media wil eerst het rapport van de ACM bestuderen voordat de toezichthouder kan zeggen of dit goed of juist slecht nieuws is voor de veelzijdigheid van het televisie-aanbod.
Er wordt al gefluisterd dat er ook andere kapers op de kust zijn. Zo zou DPG Media, uitgever van onder meer Trouw en het AD, al eerder interesse hebben gehad. Vorig jaar nam het bedrijf ook het Franstalige deel van RTL Belgium over en ook VTM, de grootste Belgische zender, is onderdeel van het bedrijf. Of er al concrete plannen zijn om te gaan onderhandelen met RTL of Talpa wil DPG Media niet zeggen.
Lees ook:
RTL en Talpa slaan de handen ineen, maar wordt de televisiekijker er beter van?
Met Talpa in de zak heeft RTL een concurrent minder. Wat zijn de gevolgen voor het Nederlandse televisielandschap?