NieuwsMuurschildering

Rotterdammers krijgen hun geliefde ‘Touwtjespringend meisje’ weer terug

null Beeld
Henny de Lange

Nog even en dan kunnen de Rotterdammers haar weer zien spelen: het ‘Touwtjespringend meisje’, een kunstwerk van Co Westerik (1924-2018). Het in 1988 gesloopte reliëf van zeventien meter hoog zal opnieuw worden aangebracht op de bakstenen muur van het Ooghuis, onderdeel van het Oogziekenhuis Rotterdam op de hoek Blekerstraat-Schiedamse Vest.

Na het overlijden van de kunstenaar pleitte zoon Willem Westerik ervoor om als eerbetoon het iconische kunstwerk – het werd wel gezien als de vrolijke tegenhanger van Zadkine’s ‘Verwoeste Stad’ – opnieuw te schilderen. Die oproep kreeg bijval van de gemeente, het Centrum voor Beeldende Kunst (CBK) en de Stichting Droom en Daad. Maar waar zou het moeten komen?

Het moest een markante en zichtbare plek in de stad zijn en de muur moest uit bakstenen bestaan. De oproep leidde tot tientallen inzendingen. Een jury koos voor het Oogziekenhuis, omdat dat in een levendige wijk staat waarvan het inwonertal de komende jaren naar verwachting zal verdubbelen. Voor oudere Rotterdammers wordt het een ‘feest van herkenning’, aldus jurylid Siebe Thissen van het CBK.

Westerik ontwierp het reliëf in 1976 voor de blinde muur van het oude politiebureau aan het Haagseveer. In 1988 ging het gebouw tegen de vlakte en verdween het inmiddels zeer geliefde meisje uit het straatbeeld. Er werden tal van pogingen ondernomen om haar te laten terugkeren, maar de plannen bleken te duur. Co Westerik was gevleid door de aandacht, maar legde zich erbij neer. “Het is nooit een schildering voor de eeuwigheid geweest.” Binnenkort springt het meisje haar nieuwe leven in en daarmee leeft ook Westerik voor iedereen zichtbaar voort.

Lees ook:

Co Westerik (1924-2018) gaf een eigen draai aan het alledaagse

Van meet af aan had Co Westerik, die vorig jaar september overleed, een voorkeur voor het buitenproportionele. Zijn werk draait om alledaagse dingen, zoals zijn voetzool, grassprieten of de vacht van een hond.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden