Review

Rotterdam swingt

Eigenlijk hebt u niets aan de foto's op deze pagina. Ze zijn niet meer dan piepkleine fragmenten uit een Gesamtkunstwerk. In de afgelopen vier jaar maakte Carel van Hees 2800 opnames van Rotterdamse jongeren. Eentiende ervan bundelde hij in het boek ' Play': een wilde, contrastrijke montage van het jonge leven in een wereldstad.

Want dat is Rotterdam zoals het uit dit boek naar voren komt en zelfs wie niet van deze stad houdt (en zulke mensen zijn er) die moet wel haast onder de indruk raken van deze stortvloed aan beelden -lekker veel, lekker vol, zonder een regel tekst, zonder een marge wit, soms uitklapbaar in vierluiken. Deze stad, zegt het boek, zit boordevol energie, deze stad swingt, deze stad is ongelooflijk multiculti. Wat een stad!

En deze fotograaf is, gezien zijn stijl en zijn leeftijd (Van Hees is 47), opgegroeid met Willem Diepraam en Ed van der Elsken: consequent zwart-wit, grofkorrelig, een doordruk-techniek die nog rechtstreeks uit de jaren zeventig is overgeleverd. Maar bovenal heeft deze fotograaf 'het oog' dat bij alle rauwheid van vrijwel iedere gefotografeerde iemand maakt die je even in je armen zou willen nemen. Wat Ed van der Elsken voor Amsterdam deed, heeft Carel van Hees voor Rotterdam gedaan.

En dan zie je dat de jaren zeventig niet zoveel verschillen van de jaren negentig, dat de jeugd eeuwig is en van alle tijden. Dus ook hier hangen de kids rond op hun kamers, tegen met graffiti gevulde wanden, of tegen hun liefje op de dansvloer. Uitdagend, nonchalant, zelfbewust of gewoon onhandig in een uitdijend lijf.

Tekst is er dus niet: wel is een cd bijgevoegd met een veertigtal geluidsfragmenten. Muziek, gespreksflarden, korte monologen. Een jonge amateurbokser die zich zorgen maakt over zijn te dikke buik, een meisje met sproeten en een beugel, de kunst van het pizzakoerieren ('je weet precies hoe lang een stoplicht op rood staat'), een Marokkaanse it' ster over taebo en de liefde voor haar vader. Je hoort het en je bladert door dat dikke boek en je ziet Rotterdam voorbijkomen met zijn verregende winkelstraten, zijn hangplekken en zijn zwerfvuil, en er is geen houden aan: van dit kunstwerk word je hartstikke vrolijk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden