JeugdboekRotkat

Rotkat is een geestig boek over het enerverende leven van een straatkat

De straatkat uit dit boek voor beginnende lezers luistert naar de naam die iedereen hem altijd toeroept: Rotkat! De schooier draagt een ooglapje (in feite is hij dus een ooglapjeskat), omdat Mohammed de Meeuw hem ooit een oog uitpikte toen Rotkat diens neefje verorberde. “Sindsdien zijn ze vrienden”, staat er droogkomisch. 

We volgen Rotkat, innemend geportretteerd door illustrator Praagman, gedurende een dag uit zijn enerverende zwerversbestaan: hij flirt met de deftige poes Mimi, jat een vis, wordt gevangen door de Kattenvanger, maar weet te ontkomen. Dat alles wordt geestig opgediend in ritmisch proza, met soms terloops rijm of een fijn zinnetje: “Samen alleen is leuker”, zegt de zwerfster die Rotkat voorstelt om voortaan samen op te trekken. 

Ook grappig hoe Mohammed en Rotkat herhaaldelijk besluiten te vertrekken: “‘Zullen we?’ ‘We zullen!’” Het boek verschijnt in de serie Tijgerlezen, die niet aan AVI-leesniveaus doet, maar ervan uitgaat dat kinderen zelf kunnen beoordelen aan welk deel ze toe zijn. Rotkat is een toptitel uit de reeks, die al meer moois voortbracht, zoals Zondag, maandag, sterrendag, Bob Popcorn, Miss Eenhoorn en Hoe beroof je een bank?

Janneke Schotveld
Rotkat
Ill. Milja Praagman
Querido; 77 blz. € 14,99. Vanaf 6 jaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden