FilmrecensieMade You Look

Rommelen met Rothko: amusante documentaire over kunstfraude

Uit de documentaire Made you look. Beeld
Uit de documentaire Made you look.Beeld

Made You Look: a True Story about Fake Art
Regie: Barry Avrich
★★★★

Remke de Lange

In 2011 kwam een pijnlijk staaltje kunstfraude aan het licht. Via de zeer gerespecteerde New Yorkse galerie Knoedler bleken meerdere werken van schilders als Mark Rothko, Jackson Pollock en Robert Motherwell te zijn verhandeld voor bedragen waar je oren van gaan suizen. Geen echte werken, maar kundig gemaakte kopieën. Hoe kan dat? Wie zat erachter? En wie wist ervan?

De Canadese documentairemaker Barry Avrich haalde een flink aantal betrokkenen voor de camera voor deze even amusante als spannende reconstructie. Spil in het geheel is galeriehoudster Ann Freedman, een stoïcijnse dame die haar geluk niet op kon toen een onbekende in de kunstwereld met een schitterende, ongedocumenteerde Rothko binnenstapte. Alarmbellen, zou je zeggen. Maar Avrich maakt begrijpelijk hoe ook doorgewinterde kunstkenners op het verkeerde been kunnen worden gezet. Leuk is hoe hij een gerenommeerde psychologe-pokerspeelster laat uitleggen hoe bedrog in elkaar zit.

Grote spelers buiten schot

Geïllustreerd met animaties en beeldgrapjes blijft Made You Look luchtig; de gefortuneerde gedupeerden die klagen over de kat in de zak die ze kochten, doen er weinig aan onze sympathie te winnen. Toch laat de maker fijntjes zien dat de grote spelers in deze witteboordencriminaliteit buiten schot blijven.

Ondertussen blijft de bron van de namaakkunst een fascinerend mysterie: een Chinese kunstenaar die in zijn garage in Queens uiteenlopende stijlen binnen het Amerikaanse abstract expressionisme uitstekend bleek te beheersen. Deze man verdient een eigen film.

Te zien op Netflix

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden