null Beeld

DrinkenJeneverbessenbier

Rolbevestigend? Misschien een beetje, maar Gebrouwen door Vrouwen komt ermee weg

Een vast panel test wekelijks wijn, bier, whisky en non-alcoholica. Deze week: jeneverbessenbier.

Seije Slager

De bierwereld blijft een mannenbolwerk, een beetje een machobolwerk zelfs. De grote, maar activistische Schotse brouwerij Brewdog probeerde daar in 2018 iets aan te veranderen met het bier Pink IPA. De grap: het was precies hetzelfde bier als hun vlaggeschip Punk IPA, alleen dan 18 procent goedkoper, corresponderend met het salarisverschil tussen Britse mannen en vrouwen. En met een roze etiket: een ironische knipoog naar een vermoeiend gendercliché, aldus de marketingdirecteur. “Liefde voor bier is niet genderafhankelijk.”

In Nederland doet Gebrouwen door Vrouwen ook een poging om vrouwen aan het bier te krijgen, maar dan vanuit een tegenovergestelde premisse: dat die wel degelijk gevoelig zijn voor andere smaken. Hun bieren hebben vaak fruitige, zoetige en kruidige accenten.

Rolbevestigend? Misschien een beetje, maar Gebrouwen door Vrouwen komt ermee weg, doordat ze die smaken heel subtiel verwerken. De Bloesem Blond heeft een hint van vlierbloesem, naar mijn persoonlijke smaak nog net ietsje te dominant, maar een zoet drankje kun je het zeker niet noemen; het is wel echt een bier-bier. De Tricky Tripel bevat de juiste vluchtige vleug sinaasappel, en mijn favoriet is de Gin Weizen, gebrouwen met jeneverbessen. En gelukkig nemen ze ook bij Gebrouwen door Vrouwen de rolpatronen niet te serieus: de ‘bier-yoga’ die ze organiseren, is een vrij hilarische bedoening, getuige de foto’s op de site.

Gebrouwen door Vrouwen bestaat sinds 2013, en lijkt een blijvertje. De bieren zijn inmiddels verkrijgbaar in honderden supermarkten en cafés. Nu dromen de twee oprichtsters van een internationale doorbraak, vertelden ze onlangs aan bierblog Bierista. Ze zoeken alleen nog een goede vertaling van hun merknaam. Daar moet toch iets voor te bedenken zijn. Barley Birds? Witches Brew? Fem-Ales?

Met elegantie

Op een voetje en met de nodige elegantie. Daar vraagt zo’n vrouwenbiertje wel om. Al was een lekker ruig punkerig bierglas misschien treffender geweest. Dit glas van Iittala drinkt zo fijn, omdat het van mooi dun glas is.

null Beeld

Iittala Essence Bierglas (0,48 l), € 58,90 per vier stuks.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden