RecensieFilm

Rocken tegen racisme in de sombere jaren zeventig

‘White Riot’ Beeld
‘White Riot’

White Riot
Regie Rubika Shah
Met: Joe Strummer, Sham 69, Red Saunders
★★★☆☆

Remke de Lange

Halverwege de jaren zeventig klonken in Engeland anti-immigrantengeluiden niet alleen onder werkloze jongeren in verpauperde woonwijken, ook popartiesten lieten van zich horen. Eric Clapton sympathiseerde op een concertpodium openlijk met anti-immigratiepoliticus Enoch Powell. David Bowie bleek in een interview positieve kanten te kunnen zien in fascistisch leiderschap.

Dronkenschap, drugs en een hang naar provocatie zullen een rol hebben gespeeld, maar voor een aantal activisten was dit het startsein om RAR op te richten. Rock Against Racism was een cultureel-politieke beweging die zich met een fanzine (tijdschrift voor liefhebbers), affiches en concerten van punk-, ska- en reggae-artiesten verzette tegen immigrantenhaat en National Front-politici die het land meenden te moeten ‘zuiveren’. ‘Love music, hate racism’ luidde de slogan.

Van anarchisme tot hakenkruizen

Rubika Shah, die eerder een korte documentaire over het onderwerp maakte, duikt met archiefbeelden, animaties en interviews met betrokkenen in een tumultueus, economisch somber tijdperk waarin allerlei groeperingen in protest de straat op gingen. Het was de tijd van punk, een weinig eenduidige beweging die uitwaaierde van links anarchisme tot hakenkruizen.

Shah had de relevantie van RAR, die groter werd en zich ook internationaal zou manifesteren, best wat meer naar het heden mogen trekken – zeker nu populisme en activisme weer het nieuws bepalen. Met nieuwsgierige blik kijkt ze vooral achterom.

Toch zijn de beelden van het RAR-evenement in 1978 in het Londense Victoria Park, waar niet zoals verwacht een paar honderd, maar ruim tachtigduizend mensen op afkwamen, fascinerend historisch materiaal.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden