Rudy Bennett (links) met Danny Vera in ‘Rock City’. Beeld
Rudy Bennett (links) met Danny Vera in ‘Rock City’.

RecensieDocumentaire

‘Rock City’ geeft inkijkje in het oude Haagse rockersgilde

Rock City
Regie: Will Wissink
★★★

Belinda van de Graaf

Het wemelde in Den Haag ooit van de popbandjes, waardoor de hofstad de popstad van Nederland heette. Regisseur Will Wissink weet er alles van. Hij werd midden jaren zestig geboren in Den Haag, als zoon van Willy Wissink, gitarist van Willy and his Giants. De regisseur groeide dus op in de Haagse muziekscene, en vroeg zich na de dood van zijn vader in 2013 af hoe het met de andere oude rockers zou zijn.

Alive & kicking, zo blijkt uit Wissinks muziekdocumentaire Rock City, waarin hij een handvol muzikanten – allemaal 70-plussers – opzoekt. Hij klopt aan bij zanger Rudy Bennett van beatgroep The Motions en bezoekt basgitarist Peter Vink en gitarist Joop Roelofs van beatband Q65. Het zijn kleurrijke karakters, met nog steeds een grote muziekliefde. De een steekt een joint op, de ander pakt zijn gitaar erbij of bestijgt op zijn oude dag het podium.

Muzikaal allegaartje

Leuk voor liefhebbers van Nederpop, al is het wel een muzikaal allegaartje. Wissink springt van Q65 in de jaren zestig naar Gruppo Sportivo in de jaren zeventig. Hij vliegt van de ene naar de andere muzikant, van de ene naar de andere anekdote. Wat dat betreft was de documentaire Klanken van Oorsprong (2018) een stuk coherenter. Regisseuse Hetty Naaijkens-Retel Helmrich dook hierin diep in de geschiedenis van de indorockers van de jaren vijftig, die zich eveneens met name in Den Haag manifesteerden. Rock City is een bescheiden tijdsdocument, een inkijkje in het oude Haagse rockersgilde, voor de liefhebber.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden