HorenEen Podcast over Media

Robot schrijft podcast Alexander Klöpping en Ernst-Jan Pfauth en doet dat verrassend overtuigend

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

Een gesprek gedicteerd door een algoritme, Alexander Klöpping en Ernst-Jan Pfauth durfden het aan. Het leverde een hilarische podcastaflevering op.

Rufus Kain

In sciencefictionfilms wordt kunstmatige intelligentie vaak gepresenteerd als een bedreiging, maar vorige week bleek dat artificial intelligence ook grappig kan zijn. Alexander Klöpping en Ernst-Jan Pfauth lieten een aflevering van hun podcast schrijven door een computer, het resultaat is het beluisteren waard.

In ‘Een Podcast over Media’ praten Klöpping (Blendle) en Pfauth (De Correspondent) wekelijks over nieuwe ontwikkelingen in media en technologie. Voor deze aflevering, getiteld ‘Onze stokpaardjes’, lieten ze fragmenten van hun gesprekken lezen aan het algoritme ‘GPT-3’. Het algoritme verzon daarop nieuwe gesprekken voor het duo om te voeren.

De dynamiek is verrassend overtuigend. GPT-3 begrijpt hoe de twee podcastmakers op elkaars punten ingaan. Maar hoewel het de taal uitstekend nabootst, weet het niet daadwerkelijk wat de woorden betékenen. “Weet je nog, toen ik je vertelde over mijn betovergrootvader die uit de lucht viel”, vraagt Pfauth aan Klöpping. “Ja, hij was een astronaut.” Dat er destijds nog geen astronauten waren, is niet iets waar GPT-3 over nadenkt.

Even later verzint de robot een bizarre complottheorie over geheime kamers bij Google, ingericht door stagiares als deel van een inwijdingsritueel. In deze kamers zouden knoppen zijn verstopt die Google’s zoek­resultaten beïnvloeden.

In de tweede helft vertellen ze over het algoritme. Zo leert de luisteraar dat GPT-3 is ontwikkeld door een Amerikaans bedrijf dat gesteund wordt door Elon Musk. Aan de hand van boeken, artikelen en Wikipedia leerde het realistische teksten te creëren. Als het die teksten ooit leert begrijpen, zullen de teksten niet van menselijk te onderscheiden zijn.

Lees ook:

De podcastserie ‘Seks met Sokken’ van relatiecoach Cocky Drost laat de oren regelmatig klapperen

Voor wie wil nadenken over de rol van seks in zijn of haar liefdesleven, is er de podcast ‘Seks met Sokken’. Vol echt goede gesprekken over seks.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden