Recensie

Robert Bryndza heeft met Erika Foster een prima speurder te pakken, ook al is het niet bijster origineel

null Beeld rv
Beeld rv

Erika Foster is keihard, wars van uiterlijk vertoon en onaangepast, en een prima speurder.

Monique de Heer

Robert Bryndza
Het meisje in het ijs
Vert. Willeke Lempense
De Boekerij; 376 blz.
€ 15,-

Haar hoge hakken klikklakken op de beijzelde straat in een Londense achterbuurt. Het is eind januari en Andrea (23) heeft het koud. Als ze merkt dat een auto haar volgt, denkt ze te weten wie het is. Dat maakt haar ziedend.

Vier dagen later wordt de jonge vrouw dood onder het ijs gevonden in een vijver. Wat had de dochter van de vooraanstaande Labour-politicus, lord Douglas Brown, te zoeken in die buurt. Was ze verdwaald? Ontvoerd?

Rechercheur Erika Foster mag het uitzoeken. Liefhebbers van de vrouwelijk speurders van M.J. Arlidge (Helen Grace) en Unni Lindel (Marion Dahle) zal het type bekend voorkomen. Keihard, onaangepast, wars van uiterlijk vertoon en meedogenloos afgaand op haar doel. Ze krijgt dan ook direct ruzie met steenrijke de ouders van Andrea die vooral het onschuldige beeld van hun prachtige dochter die in de pers wordt omschreven als ‘onbeduidend society meisje’ overeind willen houden. Ook Instagram en de facebookpagina van Andrea leveren niet meer op dan een eindeloze reeks plaatjes van een feestende jonge vrouw met glazen champagne in haar hand omringd door smachtende jongens.

Er klopt iets niet

Toch klopt er iets niet. Abrupt is Andrea van Facebook gegaan, verbrak ze de banden met haar beste vriendin en verloofde zich met een onbeduidende maar schatrijke jongen. Ook op haar telefoon staan alleen keurige plaatjes en onbeduidende sms’jes. Of ze was de braafste jonge vrouw in Engeland, of ze had een tweede telefoon, concludeert Erika Foster.

Hoofdstuk na hoofdstuk wordt het idyllische beeld van de succesvolle familie Douglas-Brown afgebroken. De politicus blijkt niet helemaal schoon, de moeder gedraagt zich vreemd en behalve de beeldschone Andrea en haar dito broer is er ook nog een eigenaardig zusje, Linda, het lelijke eendje van de familie, dat zich heeft ontpopt tot kattenvrouwtje. Tussen de invloedrijke politicus en de onbehouwen Erika ontwikkelt zich een steekspel waarbij de eerste gebruik maakt van zijn relaties binnen de politietop en Erika zich daar vooral niets van aantrekt.

Smeuïg

Robert Bryndza weet het allemaal smeuïg te beschrijven. En na een wat traag begin komt het boek tegen het einde in een stroomversnelling. Vooral als de link wordt gelegd met twee moorden op jonge Oost-Europese prostituees.

‘Het meisje in het ijs’ werd internationaal een bestseller is het eerste deel in de serie rond Erika Foster. Bijster origineel is het misschien allemaal niet, maar met Erika Foster heeft Bryndza een prima speurder te pakken waar ik wel meer van wil horen.

Lees hier meer boekrecensies van Trouw.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden