Coronacrisis

Rijksmuseum ontving het grootste bedrag aan overheidssteun in de cultuursector

Medewerkers van het Rijksmuseum staan op 1 juni klaar om de eerste museumbezoekers na de lockdown te ontvangen. Beeld EPA
Medewerkers van het Rijksmuseum staan op 1 juni klaar om de eerste museumbezoekers na de lockdown te ontvangen.Beeld EPA
Iris Pronk

De cultuursector kreeg harde klappen tijdens de lockdown: musea, theaters en concertzalen waren maandenlang dicht, voorstellingen en festivals werden afgelast. Toch gaat er vanuit de NOW-regeling relatief weinig geld naar culturele instellingen, omdat 72 procent van de werkenden in deze sector zzp’er is. Voor hen was er de individuele Tozo-regeling, de tijdelijke overbrugging voor zelfstandige ondernemers.

Het Rijksmuseum ontving de meeste steun (ruim 2,7 miljoen euro) en ook andere grote publiekstrekkers in Amsterdam kregen relatief grote bedragen: het Van Gogh Museum kreeg 1,9 miljoen, de Nationale Opera en Ballet ruim 1,7 miljoen, het Concertgebouw bijna 1,4 miljoen. Het Concertgebouworkest kreeg daarnaast nog 826.000 euro.

Ondanks deze steun kondigde het Concertgebouw deze week een reorganisatie aan; hoeveel banen er worden geschrapt, is nog niet bekend. Ondanks de overheidshulp verwacht de instelling dit jaar zo'n 3,5 miljoen verlies te lijden.

De anderhalvemeterregel is voor de podiumkunsten desastreus, en uitzicht op vollere zalen is er nog niet. Eerder al kondigden de poppodia 013 in Tilburg en Paradiso in Amsterdam aan fors in het personeelsbestand te moeten snijden, ondanks het NOW-geld dat ze kregen. Paradiso schrapt zestig banen, 013 tien van de 43. In de ‘flexibele schil’, bestaand uit onder anderen freelance barpersoneel en technici, zetten ze al eerder het mes.

Mojo, de organisator van grootschalige popconcerten in onder meer de Ziggo Dome, Ahoy en Gelredome, kreeg ruim 1,5 miljoen steun. Ook bioscopen deden een beroep op de NOW-regeling, zowel grote als Kinepolis in Enschede (145.609 euro) als kleinere filmhuizen.

Lees ook:

Betaald voetbal krijgt dertig miljoen uit NOW-pot; vier miljoen daarvan is voor Ajax

De clubs uit het betaald voetbal hebben zo’n dertig miljoen euro aan voorschotten uit de NOW-regeling ontvangen. Dit om omzetverlies vanaf het stilvallen van de competities in maart te compenseren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden