Rijksmuseum en Louvre willen samen Rembrandts kopen

De portretten van de 21-jarige Maerten Soolmans en zijn 23-jarige bruid werden oorspronkelijk voor 500 gulden gekocht. Beeld Wikimedia
De portretten van de 21-jarige Maerten Soolmans en zijn 23-jarige bruid werden oorspronkelijk voor 500 gulden gekocht.Beeld Wikimedia

Het Rijksmuseum en het Louvre in Parijs willen samen twee belangrijke schilderijen van Rembrandt kopen. Dat vertelde de directeur van het Louvre, Jean-Luc Martinez, woensdag aan de Franse televisiezender BFM Business.

Het gaat om de in 1634 geschilderde huwelijksportretten van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit, die in 1877 door de Nederlandse regentenfamilie Van Loon verkocht werden aan de familie Rothschild.

160 miljoen
In maart van dit jaar werd bekend dat de familie Rothschild de twee portretten te koop had aangeboden, naar verluidt voor 160 miljoen euro. Eerst werd nog aangenomen dat de portretten in een privécollectie zouden verdwijnen, omdat musea zo'n gigantisch bedrag niet bijeen kunnen brengen. Maar vorige week maakte Wim Pijbes, de directeur van het Rijksmuseum, bekend dat zijn museum wel gaat proberen de schilderijen te kopen.

"We hopen het bedrag, 160 miljoen euro, met zo veel mogelijk mensen bij elkaar te krijgen, maar ik kan er nog niet te veel over prijsgeven", vertelde Pijbes aan BNR Nieuwsradio.

Oopjen Coppit Beeld Wikimedia
Oopjen CoppitBeeld Wikimedia

Om beurten tentoonstellen
De directeur van het Louvre vertelde woensdag dat serieus wordt onderzocht of de schilderijen samen gekocht kunnen worden. Martinez nam contact op met Pijbes en de Franse minister van Cultuur, Fleur Pellerin, zou ook al contact hebben gehad met haar Nederlandse ambtgenoot Jet Bussemaker. De musea willen de schilderijen om beurten tentoonstellen.

"We zouden ervoor kunnen zorgen dat twee kunstwerken van een Europees genie uit de zeventiende eeuw bewaard kunnen blijven, op een originele manier. Er is nog niets besloten, maar de oplossing wordt onderzocht."

500 gulden
Volgens Pijbes zijn de portretten van de 21-jarige Maerten Soolmans en zijn 23-jarige bruid bijzonder, omdat Rembrandt het jonge stel levensgroot en ten voeten uit heeft afgebeeld. De originele kosten voor het schilderen bedroegen 500 gulden, wat voor die tijd een kapitaal bedrag was. Oopjen Coppit kwam uit een rijke Amsterdamse familie. Met deze portretten wilde het paar onderstrepen dat het tot de upperclass behoorde.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden