Review

Rice kruipt uit zijn schulp

Damien Rice was duidelijk niet in de stemming voor een gezapig avondje singer-songwriters. De A4'tjes in de buurt van de bar met de vraag of het publiek het een beetje stil wilde houden, konden dan ook de prullenbak in. Als iemand in Paradiso had besloten dat verzoek naast zich neer te leggen, was het de hoofdpersoon van de avond zelf wel.

Danny Koks

Hij speelde al eens eerder in Amsterdam, maar toen kende niemand hem nog. De schuchtere singer-songwriter uit het Ierse dorpje Kildare was op een najaarsavond weggestopt in discothekencomplex Odeon in de binnenstad. Omdat het drumstel zoek was, speelde de drummer met kwastjes op kartonnen dozen. Na afloop verkocht Rice zelf zijn plaatjes. Hij had nauwelijks het publiek in durven kijken.

Drie jaar later staat er een compleet ander mens op het podium. Gedreven en gretig, maar toch ontspannen. Hij nam de tijd om grapjes te maken met de zaal terwijl hij zijn gitaar stemde. Verslikte zich bij hetzelfde liedje tot driemaal toe in de tekst en deed het af met een geintje. En stond daar zonder enige schroom. Alsof zijn zelfvertrouwen met sprongen is gegroeid dankzij de lof voor zijn debuutalbum 'O'.

Superlatieven schoten tekort om de schoonheid van zijn folkliedjes, de rasperige wanhoop en de ingehouden woede van zijn stem te beschrijven. De Keltische engelenstem van Lisa Hannigan maakte de overdondering totaal. Het mooiste aan 'O' vinden mensen dat hij zo warm en intiem klinkt, alsof de zanger in je oor fluistert. Die mensen zullen raar op hun neus hebben gekeken toen de Ier en zijn bandleden op het podium stapten. De melancholieke folkzanger die zij zo graag in hem zien was veranderd in een jonge, onstuimige Bruce Springsteen. Met Damien kan het vriezen en dooien, waarschuwden zijn fans elkaar vooraf.

Hun held zat lekker in zijn vel en toverde met een batterij aan effectpedalen zijn akoestische gitaar om tot een niet te temmen herrieschopper. Gesteund door een geweldige band zette hij het eerste halfuur een portie verzengende rock-'n-roll neer, met een passie en overgave die zeldzaam is. Door een fiks aantal nieuwe liedjes te spelen zinspeelde hij erop dat zijn volgende plaat wel eens veel venijniger kan uitpakken. Damien Rice is definitief uit zijn schulp gekropen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden