Recept

Ribkarbonade met kruimige wortels en vossebessensaus

WortelsBeeld ThinkStock

Het gaat hier vooral om de vossebessen (vaccinium vitis-idaea). Ze groeien overal op de Veluwe. Men noemt ze ook wel rode bosbes en het zijn lage struikjes met glanzend blad. 

Niet iedereen kent ze, maar wij verzamelen ze graag en als voorbijgangers ons vragen ‘Kun je die eten?’ dan zeggen we ‘Proef maar’. Ze worden pas echt lekker als je ze eerst tot pap kookt met half zoveel suiker en een stukje pijpkaneel. 

Het is nu te laat om nog te gaan plukken, dus ben je aangewezen op ‘Veluws Streekproduct’, een delicatessenzaak of Lidl (Preiselbeeren op sap). Vroeger bij elke supermarkt te koop, maar tegenwoordig houden ze het op enkel cranberrycompote (veenbessen), niet eens van Terschelling. Het ei 10 minuten koken in ruim water. Laten schrikken onder de koude kraan. Intussen de wortels schillen met een dunschiller. Met de dunschiller slingers maken; 3 minuten in ruim water koken, afgieten. Een rand ervan maken in een vuurvaste beboterde schotel, warm houden.

De karbonaden peperen en zouten. Eetlepel boter verhitten in een anti-aanbakpan. Het vlees hierin bruinbakken, 5 minuten per kant, ten slotte de knoflook ook even laten meedoen. Midden in de beboterde schotel leggen.

De aanbaksels losmaken met de wijn, tot de helft laten inkoken. De compote erdoor roeren en even laten meestoven. Over het vlees scheppen.

Het ei pellen en prakken, het broodje tot kruim draaien in het bakje van de staafmixer, de peterselie fijnsnijden. De overige 2 eetlepels boter verhitten in de uitgeveegde vleespan. Het kruim met ei en peterselie plus wat zout roerend knapperig bakken. Warm houden. De wortels vlak voor serveren bedekken met het kruim.

Wijn: Dornfelder.

Menusuggestie

Vooraf: Zalmsalade. Zalm uit blik op blaadjes sla met citroensap en wat zout scheppen. Een flinke dot crème fraîche erop. Daarop versgemalen zwarte peper.
Na: Wijnperen. 2 rijpe peren schillen, overgieten met het staartje wijn.

Ingrediënten voor twee:

1 ei
Circa 300 g winterwortel
2 ribkarbonaden
Peper, zout
Teen knoflook, gesnipperd
3 eetl. boter
1 voorgebakken pittabroodje (50 g)
3 eetl. peterselie
1 glas rode wijn
2 eetl. vossebessencompote
Of desnoods cranberrycompote

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden