recensie

'Renner met rede' krijgt niet de scherpte die het boek belooft

Meesterknecht Koen de Kort Beeld Photo News
Meesterknecht Koen de KortBeeld Photo News

RECENSIE - Wielrenner Koen de Kort is aardig en uitgesproken, maar dat is niet altijd genoeg voor een boek.

Nando Boers

Koen de Kort rijdt dezer dagen zijn veertiende grote wielerronde. Zijn eerste volbracht hij in 2006 als renner van Astana-Würth, momenteel rijdt hij de Ronde van Spanje in dienst van Trek-Segafredo, voor kopman Alberto Contador. De meeste rondes reed De Kort voor de formaties van de Nederlandse ploegdirecteur Iwan Spekenbrink, onder namen als Skil, Argos, Giant en Alpecin. Nooit won De Kort een grote etappe.

De Kort is een renner die heeft geaccepteerd dat hij lang in het peloton kan rijden en daar een goede boterham kan verdienen als hij zich wegcijfert voor de sterkere kopmannen en hen helpt zoveel hij kan, zodat hun winstkansen stijgen. De Kort doet dat op zo'n niveau dat je mag spreken van een meesterknecht. Hij is de boezemvriend en luitenant van John Degenkolb in de klassiekers, stond de laatste jaren Tom Dumoulin bij en hij was onmisbaar in de sprinttreintjes die van Marcel Kittel een onklopbare wielrenner maakte in de massasprints.

Volgens auteur Thomas Sijtsma in 'Renner met rede. Wielrennen volgens Koen de Kort' wordt de joviale De Kort door zo'n beetje al zijn collega's in het wielerpeloton geroemd om zijn aardige karakter. De drang naar eigen succes heeft hij in stilte laten sterven.

De Kort is niet alleen aardig, hij is op sommige momenten ook tamelijk uitgesproken en hij zegt wel eens waar het op staat. Een zeldzaamheid in het milieu waar renners gewoon zijn te zwijgen, te liegen en met meel in de mond te praten. Of die karaktereigenschap ook genoeg is om een boek te dragen, is een andere zaak.

De Kort draagt geen groot drama met zich mee, hij wint geen koersen en er is in zijn leven ook geen groot mysterie op te lossen. Het boek belooft op de achterflap wel dat De Kort komt met een visie op de vraag: 'wat kan er veranderen om het wielrennen verder te helpen?'

Hij bepleit de inperking van de macht van koersorganisatie ASO ('Ze geven weinig om de renners'). Hij is voor zwaardere dopingstraffen ('nooit meer terug laten keren') en andere dopingcontroles ('ook 's nachts'), zodat de zogenaamde microdoseringen te ontdekken zijn. En het aantal renners per ploeg moet gelijk blijven en bergetappes mogen wat De Kort betreft wel wat eerder in het etappeschema opgenomen worden, zodat de stress van ploegen met kanshebbers op de eindzege sneller uit het peloton verdwijnt.

Helaas blijft het bij een paar enkele punten die hij aanstipt. De Kort heeft in 'Renner met Rede' geen manifest afgeleverd waar het wielrennen mee vooruit kan.

Slechts eenmaal krijgt het boek wat scherpte, op een plek die je vanwege zijn moderne wielerstandpunten niet zou verwachten. Het betreft de dopingwinter van 2012/2013. In 2013 vertelde De Korts ploegleider Rudi Kemna over zijn dopinggebruik, nadat onderzoek had aangetoond dat Kemna bij de formatie van Bankgiroloterij een periode het prestatieverhogende middel epo had gebruikt. Het leidde tot veel discussie in de ploeg van De Kort, die zelf in zijn beginperiode onder contract bij de Spaanse ploegen niet doorhad dat zijn ploeggenoten aan de bloeding zaten bij de beruchte arts Fuentes.

Hoewel De Kort fervent tegenstander zegt te zijn en hij zware straffen toejuicht voor hedendaagse overtreders, vindt hij dat de journalistiek zich inmiddels beter 'op andere verhalen kan gaan richten'. 'Dat graven moet eens afgelopen zijn', zegt hij tegen Sijtsma. 'De pers heeft niet te taak te zoeken naar doping'. Een pagina verder zegt hij: 'De media moeten ook op het heden gefocust zijn. Laat het verleden rusten. Het heeft ons al genoeg geschaad'.

Renner met rede. Wielrennen volgens Koen de Kort - Thomas Sijtsma Uitgeverij: Nieuw Amsterdam. Prijs: 18,99 euro.

null Beeld RV
Beeld RV
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden