Wie is de Mol?

Renée, Rocky, Splinter, Charlotte of toch Marije? Dit algoritme weet al wie de Mol is

De kandidaten, Rick, én de Mol van het 21ste seizoen. Beeld AvroTros
De kandidaten, Rick, én de Mol van het 21ste seizoen.Beeld AvroTros

Wie is de Mol? Een nieuw algoritme voorspelt nu wie de boel in het populaire tv-programma probeert te saboteren. Bouwer Haico Dorenbos: ‘Kijken is nu nóg spannender’.

Nienke Schipper

Is Renée, Rocky, Splinter, Charlotte of toch Marije de Mol? Vanavond is de zevende aflevering van het 21ste seizoen en vliegt er weer een kandidaat uit. In het populaire televisieprogramma Wie is de Mol nemen tien min of meer bekende Nederlanders het tegen elkaar op in een spel waarin geld moet worden verdiend voor de pot. Een van hen is een saboteur, de Mol. De anderen moeten hem of haar ontmaskeren.

Fanatieke fans, ook wel ‘molloten’ genoemd, puzzelen al jaren mee vanaf de bank, hetgeen niet zelden leidt tot heftige discussies en frustraties.

Masterstudent Computer Science Haico Dorenbos (24) was het puzzelen en de frustratie zat en besloot de hulp in te roepen van een algoritme om te voorspellen wie de Mol is.

Algoritme

Zijn ‘Moldel’ bouwde hij op basis van eerdere seizoenen en het werkt als een zonnetje. Al na na zes afleveringen weet het algoritme meestal goed te voorspellen wie de boel probeert te saboteren. Maar dan is de lol van het programma er voor hem nu zeker wel vanaf? Helemaal niet, zegt hij. “Het is juist nog spannender geworden. Ik zit elke aflevering op het puntje van mijn stoel om te kijken of mijn Moldel het wel bij het juiste eind heeft.”

Spoiler alert: we noemen geen namen, maar wie niet wil weten wie dit seizoen de beste kaarten heeft stopt nu met lezen.

Op basis van de afgelopen zes afleveringen wijst Dorenbos’ Moldel aan dat de zoon van een bekende schrijver met 40 procent kans de Mol is. De dochter van een televisiepresentator heeft zelfs 60 procent kans.

Wie precies wil weten hoe het zit, gaat naar: github.com/Multifacio/Moldel

Lees ook:

Zijn we Mol-moe? Of serie-moe?

Na aflevering één van het nieuwe Wie is de Mol (AvroTros) merkten wij het: we zijn een beetje Mol-moe. De extra jubileumreeks van het twintigste seizoen in 2020 was er een te veel, schreef Maaike Bos in haar tv-column.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden