Review

Reizen langs goudlijn en leegte

Vijftien Nederlandse filmmakers werden door de Humantistische Omroep en Pieter van Huystee Film en TV in de gelegenheid gesteld om met een kleine, handzame dv-camera een treintraject naar keuze af te leggen, en dus een reisfilm te maken.

Het 22ste Nederlands Film Festival laat deze zogeheten 'travelogues' de komende week allemaal zien in een speciaal programma, met onder meer de premières van 'Een droomreis (Dakar-Timboektoe)' van Jacqueline van Vught, 'Reis naar het Paradijs (Kaspische Zee-Perzische Golf)' van Ben van Lieshout en 'Rio, een dag in augustus (Campo Grande-Central do Brasil)' van Maria Ramos. Twee van de in totaal zestien korte documentaires (vijftig minuten) beleven deze week bovendien hun première in de DocuZone-bioscopen: 'De Goudlijn (Paramaribo-Dam)' van Hans Hylkema en 'Reis door de leegte (Sydney-Perth)'van René Roelofs.

Gebrek aan reislust kan je de Nederlandse filmers niet ontzeggen. Maar of hun lust ook gepaard gaat met vernuft? Hans Hylkema toog naar Suriname, om stil te staan bij het in 1987 opgedoekte treintraject tussen Paramaribo en Dam. Hij legt het 173 kilometer lange traject af in oude vrachtwagens die dienst doen als bussen en in volgepakte kano's, geteisterd door stroomversnellingen. Op zijn weg toont hij hoe het oerwoud de spoorrails inmiddels heeft overwoekerd, en hoe de houten spoorhuisjes zijn veranderd in krotten. De trein die de goudzoekers ooit naar de Surinaamse goudmijnen bracht, wordt door de omwonenden node gemist, zo blijkt uit een gesprekje hier en daar. Hylkema heeft een schitterend documentair onderwerp in handen. Gaandeweg wordt de betekenis van een trein in de binnenlanden van Suriname voelbaar. Zo ook de woede en de melancholie om het verval. Het hapsnap karakter van de onderneming wordt echter ook blootgelegd, al is dat bij Hylkema lang niet zo pijnlijk als bij Roelofs.

In 'Reis door de leegte' keert René Roelofs terug naar Australië, het land 'down under' waar hij ooit woonde maar waar hij niet gelukkig was. Zijn treinreis van Sydney naar Perth lijkt wel ondernomen om een zo afzichtelijk mogelijk beeld van Australië te schetsen. Als bewijs voor zichzelf dat hij er ooit goed aan deed om terug te keren naar Nederland. Een gesprek met een 'Crocodile Dundee' hier, en een Aboriginal daar. Wat een jammerlijk cliché. Reisfilms zijn duidelijk niet gebaat bij het opvoeren van willekeurige passanten. Travelogues moeten tonen!

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden