Review

Reisgids Bali

Indonesië mag dan op dit moment politiek en economisch gezien een land van schuivende panelen zijn, twee andere factoren blijven er constant: de schoonheid van de natuur en de erfenis van een eeuwenoude cultuur.

Wie van plan is vakantiedagen op een van de Indonesische eilanden door te brengen en goed voorbereid uit het vliegtuig wil stappen, kan zich natuurlijk in de boekwinkel een traditionele reisgids aanschaffen. Maar er is een fraai alternatief. De reisgids-op-cd-rom geeft niet alleen tekst en foto's, maar ook geluid en bewegende beelden. Op het ogenblik ziet een serie digitale reisgidsen voor Indonesië het licht die - bij het bekijken ervan - zelfs hen aanspoort naar een van de eilanden te vertrekken, die dat niet eens van plan waren. Van deze zeer aantrekkelijke Kipas-reeks - 'Kipas' betekent 'waaier' - is de cd-rom over Java reeds verschenen. Nu is er de cd-rom over Bali, in juni verschijnt de digitale reiswijzer voor Sumatra, en die voor Sulawesi, Borneo, de Molukken en Oost-Indonesië staan op stapel.

De cd-rom 'Bali-interactief' is (net als 'Java-interactief') een feest voor oog en oor. Het gids-schema is overzichtelijk in beeld gebracht en alle aspecten van de Balinese cultuur komen aan de orde, zoals dagelijks leven, geografie, religie en kunst. Vanuit bijvoorbeeld de optie kunst klik je eenvoudig naar de categorieën dans, muziek, beeldende kunst en Wayang, en vanuit bijvoorbeeld de categorie beeldende kunst naar de sub-categorieën beeldhouwen, hout snijden, ivoor snijden, schilderkunst, 'tourist art' en weven. Tekst, beeld en geluid zijn op voortreffelijke wijze geïntegreerd en het handige menu-blokje dat je door het totale informatie-pakket op de cd-rom heen loodst, is haast revolutionair te noemen. Er is een praktische kaart van het eiland (klikken op plaatsnamen doet prachtige foto's verschijnen), er zijn vele informatieve teksten, er zijn 19 video-clips (beelden van onder meer een apenbos, specifieke dansvormen, rijstvelden, een processie, de tempelkeuken en een typisch dorpsstraatje) en er zijn 25 geluidsopnamen (als de tokèh zeven maal achter elkaar roept, brengt dat geluk). Uiteraard ontbreken nuttige reistips over zaken als plaatselijke gebruiken, openbaar vervoer en overnachtingen niet, en een uitgebreide index geeft met aanklikken van woorden en begrippen nog eens een aparte toegang tot de inhoud op de cd-rom.

Indonesiërs wassen zich door het uit een reservoir geschepte water over zich heen te gooien ('mandiën') en trekken niet 's ochtends maar 's avonds schone kleren aan; alle rampspoed die Bali treft, is afkomstig van Nusa penida, het nabijgelegen eilandje dat bekend staat als centrum van zwarte magie; maar, kwade geesten kunnen moeilijk bochten nemen; en op de stranden van Bali komen masseuses met kokosnootolie langs. De Java- en Bali-cd-roms dompelen je virtueel op zo'n verfijnde wijze onder in de Indonesische cultuur, dat het beslist geen straf is om eerst thuis de gehele waaier uit te spreiden, voordat het ooit voorgenomen bezoek aan 'de Gordel van Smaragd' daadwerkelijk in real life wordt afgelegd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden