Opinie

Red het huis van Couperus voor het te laat is

Sinds een paar jaar is in Nederland de idee populair dat je trots mag, of zelfs moet, zijn op de Nederlandse taal en cultuur. Het is goed wat te weten over de geschiedenis van het land waarin je woont en de taal te spreken. Het is daarom jammer dat de herwonnen vaderlandsliefde in Nederland vaak zo oppervlakkig blijft.

Het woonhuis in Den Haag van een van Nederlands grootste schrijvers ooit, Louis Couperus, staat nu al twee jaar te koop. Couperus schreef er zijn eerste meesterwerk, Eline Vere. Het pand is een gemeentelijk monument en een prachtig voorbeeld van negentiende-eeuwse architectuur. Het is niet moeilijk een bestemming te vinden voor een locatie met zo’n krachtige nationale en internationale uitstraling: denk aan het nu krapbehuisde Louis Couperus Museum, of aan een huis van de Nederlands-Indische geschiedenis, een museum van de negentiende eeuw, een internationaal debatcentrum.

Maar het woonhuis van Couperus staat leeg, het is dringend aan restauratie toe en de gemeente Den Haag onderneemt helemaal niets. Nederland en Den Haag, stad van internationaal recht, vrede en veiligheid, Indische hoofdstad van Nederland, maar ook en daarom stad van Couperus, verdienen het dat het voormalige woonhuis van Louis Couperus behouden blijft. Couperus was een Hagenaar met een Indische achtergrond. Een kosmopoliet en een scherp observator van zijn tijd. Er is geen mooiere plek dan zijn voormalig woonhuis om Hagenezen en Hagenaars, Nederlanders en expats, iets te laten zien van de stormachtige ontwikkelingen in het politieke, maatschappelijke en culturele leven rond 1900.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden