Review

'Red Dust' meer een tv-drama

In 1995 werd de Zuid-Afrikaanse Commissie voor Waarheid en Verzoening geïnstalleerd die zo'n 20000 slachtoffers van het apartheidsbewind hoorde. De speelfilm 'Red Dust' (coproductie tussen Engeland en Zuid-Afrika) draait om een van die slachtoffers, die na jaren wordt geconfronteerd met zijn beul.

Belinda van de Graaf

Voormalig apartheidsstrijder Alex Mpondo - tegenwoordig ANC-parlementslid - heeft de littekens van de zweepslagen nog op zijn rug. Hij neemt een duik in het zwembad van het stadje Smitsrivier, om ons en zijn advocate Sarah Barcant zijn gehavende rug te tonen.

Af en toe flitst die zweep in flashbacks voorbij. Mpondo is aan de dood ontsnapt. Zijn 18-jarige vriend Steve Sizela niet. Hij werd in 1986 vermoord. Zijn lichaam is nooit gevonden.

'Red Dust' is de verfilming van het gelijknamige boek van Gillian Slovo, dochter van apartheidsstrijders Joe Slovo en Ruth First. Ingrediënten voor een enerverend rechtbankdrama zijn aanwezig, maar Tob Hooper (Britse tv-regisseur die zijn speelfilmdebuut maakt) blijft op afstand, terwijl het verhaal zich voorspelbaar ontrolt, als in een doordeweeks tv-drama. Nederland is tot nu toe het enige land waar 'Red Dust' in de bioscoop verschijnt. Aan Million Dollar Baby Hilary Swank, die de advocate speelt, ligt het niet. Ook niet aan Chiwetel Ejiofor die na Stephen Frears' 'Dirty Pretty Things' en Woody Allens 'Melinda & Melinda' bewijst alles in huis te hebben voor een dragende rol.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden