Rechter dwingt kunstenaar kunstwerk te maken

De installatie 'We the People' van Danh Vo, in 2013 in Denemakren Beeld Wikiemedia Commons / CC 3.0
De installatie 'We the People' van Danh Vo, in 2013 in DenemakrenBeeld Wikiemedia Commons / CC 3.0

De bekende Deens-Vietnamese kunstenaar Danh Vo moet binnen een jaar een nieuw kunstwerk leveren aan verzamelaar Bert Kreuk. Dat besliste de rechtbank in Rotterdam woensdag.

Kreuk had in 2013 met Vo afgesproken dat hij voor maximaal 350.000 dollar een nieuw kunstwerk zou maken voor een expositie in het Gemeentemuseum in Den Haag. De verzamelaar en zakenman, die zich toelegt op hedendaagse kunst, was gastcurator van deze tentoonstelling. Het kunstwerk zou een installatie betreffen die de ruimte van een hele zaal zou vullen, maar in plaats daarvan gaf Vo een kleine 'vergulde doos' in bruikleen.

Volgens de rechter hebben de kunstenaar en zijn galerie zich niet aan de afspraken gehouden en moet Vo een ruimtevullend kunstwerk maken 'dat reeds op het eerste gezicht, mede gelet op het formaat ervan, door de beschouwer als indrukwekkend wordt ervaren'. De nieuwe creatie wordt het eigendom van Kreuk, die de opdrachtgever was.

Het werk mag lijken op eerdere werken of aansluiten bij de ontwikkeling die de kunstenaar sinds 2013 heeft doorgemaakt, aldus de rechtbank. Mochten Vo en zijn galerie zich niet aan het vonnis houden, dan riskeren ze een dwangsom van 10.000 euro per dag, tot een maximum van 350.000 euro.

Danh Vo (1975) is geboren in Vietnam en groeide op in Denemarken. Voor zijn kunstwerken en installaties speelt hij in op historische, maatschappelijke of politieke thema's, vooral met betrekking tot de geschiedenis van Vietnam aan het einde van de twintigste eeuw. Zijn werk is tentoongesteld in musea over de hele wereld en was onder meer te zien in het Stedelijk in Amsterdam.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden