Review

Recalcitrant pindastelletje is tekenend voor jarenzestigwoning

Hanneke Jansen

Wie nummer 37a van de Eikenlaan in Spijkenisse binnenstapt, waant zich veertig jaar terug in de tijd. In de museumwoning Back to the sixties lijkt de tijd stil te hebben gestaan. Een rotan plantenstandaard, een aanrechtblok van graniet en een lavet in de badkamer laten de bezoekers zien hoe de woningen er in de jaren zestig uitzagen.

Initiatiefneemster Nellie Versteeg begon in 2001 met de museumwoning. „Ik krijg veel leuke reacties van bezoekers, die dingen van vroeger herkennen. Maar met deze museumwoning wil ik niet alleen nostalgische gevoelens oproepen, ik wil ook dat de bezoekers iets opsteken.”

Daarom koos ze voor het pindastelletje in pasteltinten als pronkstuk van de verzameling. De schaaltjes zijn tekenend voor de ontwikkelingen die zich in deze periode in rap tempo voltrokken, zegt Versteeg. „De individualisering bijvoorbeeld en de groeiende kennis over gezondheid. Het was niet hygiënisch met alle gezinsleden te eten uit de grote pot. Iedereen kreeg daarom een eigen schaaltje.”

„Het gebruik van materialen zegt verder veel over de ontwikkeling van de wetenschap. Bakeliet werd vervangen door plastic, en stenen maakten plaats voor beton. Verder is ook de vormgeving van het pindastelletje tekenend voor de modernisering. Recalcitrante driehoekjes, in plaats van de traditionele rondje schaaltjes.”

Het pindastelletje was een gift van een particulier, net zoals de meeste spullen die in de flat te zien zijn. Ook ging Versteeg langs bij grote bouwmarkten. „Ik vroeg niet om geld, maar om een materiële bijdrage. Zo kreeg ik een grote partij kurklaminaat, die de authentieke maar asbesthoudende vinyltegels vervangen.”

In 2001 klopte initiatiefneemster Versteeg aan bij de verenigde woningbouwverenigingen. „Ze waren enthousiast over het idee en ik kreeg een hoekwoning toegewezen in de Sterreburghflat, die gerenoveerd zou worden. Tijdens de werkzaamheden moest ik er iedere dag langs om te kijken of er niet te veel uitgesloopt zou worden of dat er een verzamelaar met de spullen aan de haal zou gaan.”

De vierkamerwoning werd in drie maanden helemaal teruggebracht in de stijl van de jaren zestig. Naast drie stijlkamers is er een vierde kamer, die als expositieruimte dient. Hier werd vorige week een tentoonstelling geopend over genotsmiddelen uit de jaren zestig. Koffie, thee, cacao en jenever hebben alle een plekje gekregen. De tentoonstelling loopt nog tot het einde van dit jaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden