Review

Rebus is nog niet klaar

Eigenlijk is het sneu voor succesauteurs. Ze creëren een geliefd hoofdpersonage of een gouden formule. Recensenten smullen, het publiek smeekt om meer. Tig boeken of films later is het op met de liefde en moet de schrijver zijn darling doden, of pensioneren. Inspecteur Morse ging dood; inspecteur Kurt Wallander is in ruste, vorige week werd hier de formule van Nicci French tot uitgewerkt verklaard en eerder adviseerde recensent Pieter Groet de Schotse auteur Ian Rankin om zijn inspecteur Rebus met pensioen te sturen.

Ook de superieuren van John Rebus hebben genoeg van de dwarse inspecteur. In ’Gedenk de doden’ wordt hij niet eens ingezet bij de gigantische beveiligingsoperatie voor de wereldtop G8 in zijn eigen Edinburgh. Totdat rechercheur Siobhan hem belt: op inspectietocht langs te beveiligen objecten is ze gestuit op een bewijsstuk dat hoort bij een moord, die zij samen in onderzoek hebben. Op de plek liggen ook kledingstukken van andere moordslachtoffers. Dat wijst op een seriemoordenaar. Slecht nieuws, juist nu de wereld naar Edinburgh kijkt. Stil houden, vinden de autoriteiten.

Maar als een parlementslid tijdens het G8-openingsdiner omkomt, is Rebus niet meer te houden. Zijn speurtocht brengt hem op boeiende plaatsen, zoals een bordeel met feestende politici, en het landgoed Gleneagles, de vergaderplaats van de G8, waar hij met smaak een omeletje eet met de wachtende chauffeurs en ziet hoe Bush van de fiets valt. Hij aanschouwt de enthousiaste omgang tussen wapenhandelaren en politici, evenals de rellende anti-globalisten en voorziet allen van zijn sarcastische commentaar.

Het moordplot is er wat doorheen gerommeld, maar de inspecteur blijft overeind. Kettingrokend, whisky drinkend, de wanhoop van zijn superieuren. Pensioen? De slotzin is: ,,Geen denken aan dat Rebus het erbij liet zitten. Nog lang niet.’’

Gelukkig maar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden