In MemoriamThierry Mugler

Rebelse couturier Thierry Mugler (1948-2022) hield van krachtig vrouwelijk silhouet

Lady Gaga presenteert creaties van Thierry Mugler in 2011 in Parijs.  Beeld AFP
Lady Gaga presenteert creaties van Thierry Mugler in 2011 in Parijs.Beeld AFP

Wat maakte de Franse couturier Thierry Mugler zo bijzonder? De combinatie van vernieuwende ontwerpen, verrassende materialen en onconventionele vormen.

Els de Baan

Het team dat zondag het overlijden van Thierry Mugler (73) op Instagram bekend maakte noemde de gevierde modeontwerper ‘een visionair wiens verbeeldingskracht als couturier, parfumeur en beeldmaker mensen over de hele wereld in staat stelde om moediger te zijn en elke dag groter te dromen’. En dat zijn precies de kwalificaties die zichtbaar waren in de reizende overzichtsexpositie die in het najaar van 2019 te zien was in de Rotterdamse Kunsthal.

Zeker 175.000 mensen bezochten deze overweldigende presentatie, voor de Kunsthal een fenomenaal aantal. Het publiek gaf de expositie een dikke negen. Wat zij zagen waren dramatische kledingstukken die aansloten bij Muglers gedroomde ideaalbeelden van vrouwen als afstandelijke ijskoninginnen, buitenaardse insecten en futuristische stripfiguren.

Outfit van Mugler te zien op de expositie ‘Thierry Mugler: Couturissime’, nu in Parijs. Beeld Patrice Stable
Outfit van Mugler te zien op de expositie ‘Thierry Mugler: Couturissime’, nu in Parijs.Beeld Patrice Stable

Samen met onder meer Claude Montana veranderde Mugler vanaf de jaren zeventig het modebeeld. De zorgeloze jeugdigheid (mini-midi-maxi) en uit exotische oorden geleende hippie-elementen die de mode toen representeerden, vervingen zij door een krachtig, overdreven vrouwelijk silhouet. Brede schouders, smalle tailles, strakke jasjes en hoge hakken gaven hun gedroomde godinnen letterlijk een koele uitstraling.

De namen van zijn parfums getuigen eveneens van een parallelle wereld. De fraai vormgegeven flesjes ‘Angel’, ‘Alien’ en ‘Aura’ zijn nog steeds verkoophits.

Thierry Mugler bij zijn expositie in de Rotterdamse Kunsthal in 2019. Beeld Reinier RVDA
Thierry Mugler bij zijn expositie in de Rotterdamse Kunsthal in 2019.Beeld Reinier RVDA

Een vooraanstaand mode-naslagwerk plaatst Mugler onder het kopje ‘Fetish fashion’. Dat doet zijn werk tekort. Hoewel hij graag latex, lak­leer en zweepjes in zijn ontwerpen gebruikte om zijn powervrouw-beeld extra te onderstrepen, maakte juist de combinatie van verrassende materialen, onconventionele vormen en perfecte uitvoering van zijn vernieuwende ontwerpen ze zo bijzonder.

Ook in zijn ruim zestig catwalkshows liet hij de traditionele benadering los; elke presentatie werd een enorm spektakel. Stoere motormeiden, dansende duivelinnen, Bond-girls, mystieke wezens en vrolijke fladderaars paradeerden op drama-verhogende muziek. En ook zijn ontwerpen voor videoclips van grootheden als George Michael, David Bowie, Lady Gaga en Beyoncé lieten zien dat hij zijn kleding naadloos kon laten samengaan met die muziek- en videoclip-sfeer.

Toen Mugler voor een interview in de Kunsthal het podium betrad, ging er een golf van verwondering door de zaal. Was dit een 70-plusser? Het getrainde lichaam was gehuld in een sportieve outfit en zijn gezicht leek een beetje op dat van een buitenaards wezen. Was dit misschien zijn gedroomde schoonheidsideaal voor mannen op leeftijd?

Wie de reizende overzichtsexpositie ‘Thierry Mugler: Couturissime’ nog wil zien, kan terecht in Parijs. Daar is zijn werk t/m 24 april te bewonderen in Musée des Arts Décoratifs.

Lees ook:

De veelzijdigheid van ontwerper Thierry Mugler: sprankelende sterrenkleding en dierlijke inspiratiebronnen

Mode-ontwerper Thierry Mugler maakte van de vrouw een afstandelijk, ongrijpbaar wezen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden