SITE artikel rubriek De Serie groen Beeld RV
SITE artikel rubriek De Serie groenBeeld RV

De SerieRebel

‘Rebel’ bevat alle ingrediënten voor succes, maar je moet als kijker te hard werken

Rebel bevat alle ingrediënten voor succes: een ervaren maker, een sterke hoofdrolspeler en de serie is geïnspireerd door het Oscarwinnende Erin Brockovich. Het is alleen een beetje té.

Dorien Pels

Amerikaans activist Erin Brockovich zorgde in de jaren zeventig dat een vervuilende fabriek in Californië een hoge schadevergoeding moest uitkeren aan zieke omwoners. De hoofdpersoon van de serie Rebel, Annie Flynn-Reid-Bello, is een moderne Brokovich, die de strijd aangaat met een farmaceutisch bedrijf.

In tien afleveringen probeert Rebel, zoals iedereen haar noemt, de farmaceut aan de schandpaal te nagelen, omdat die ondeugdelijke hartkleppen maakt waar patiënten ziek van worden. Rebel strikt een topadvocaat, de man van haar overleden beste vriendin. Ook heeft ze een toegewijde groep mensen in Los Angeles om zich heen, onder wie haar twee ex-mannen en volwassen kinderen.

Aan verhaallijnen geen gebrek

Behalve dus de hartkleppenzaak als rode draad, pakt Rebel in iedere aflevering altijd ook nog een ander kleiner onrecht aan. In de eerste aflevering redt ze een door haar man mishandelde vrouw, in de tweede een docent die ten onrechte wordt beschuldigd van het lastigvallen van leerlingen.

Derde van rechts Katey 'Rebel' Sagal. Beeld
Derde van rechts Katey 'Rebel' Sagal.

Alsof dat niet al genoeg verhaallijnen zijn, zit ze ook nog in een relatiecrisis met haar nieuwste man, en hebben haar drie volwassen kinderen ook zo allemaal hun eigen besognes: de jongste worstelt met een verslaving, de middelste met haar carrière als advocaat omdat haar dominante moeder haar voortdurend voor haar karretje spant, de zoon (gynaecoloog) met zijn imago als rokkenjager.

De maker van Rebel, Krista Vernoff, bedacht ook de zeer populaire ziekenhuisserie Grey’s Anatomy, een knap staaltje van verhaallijnen die door elkaar lopen en vele ­seizoenen succesvol.

Peg Bundy, nog altijd een seksbom

De acteurs zijn ook niet de minsten. De rol van Rebel wordt gespeeld door Katey Sagal, die doorbrak als Peg Bundy in Married... with Children. Ze is inmiddels de 65 gepasseerd, maar speelt gewoon nog een seksbom zoals ook mannelijke acteurs dat tot op hoge leeftijd mogen doen. Vanuit feministisch oogpunt een fijne ontwikkeling daar in Hollywood.

Alle ingrediënten voor succes. En toch lukte het net niet om totaal enthousiast te worden. Het is allemaal een beetje te veel. Rebel is té fanatiek en té impulsief, de slachtoffers van de hartkleppenaffaire zijn wel erg ziek en zielig, en de kinderen met hun problemen zijn karikaturaal.

Je weet eigenlijk meteen al dat alles uiteindelijk op zijn pootjes terechtkomt en je moet als kijker te hard werken om nog te kunnen meevoelen of te worden verrast door de gebeurtenissen. In die zin zijn er ­betere series over powervrouwen, zoals ­Rita, Homeland of The Good Wife.

Rebel is te zien op Disney Plus.

In De Serie wordt iedere week een serie of podcast besproken die te zien is op tv, Netflix of ergens anders.

Lees ook:

Sigourney eist een knappe tegenspeler

In de Franse serie Dix Pour Cent, waarin acteurs een karikatuur van zichzelf spelen, wordt kolderieke klucht afgewisseld met drama.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden