Theater

Reality-tv-sterren worden bij De Warme Winkel wél serieus genomen

Nu al worden de deelnemers geworven voor de voorstelling die in maart in première gaat Beeld
Nu al worden de deelnemers geworven voor de voorstelling die in maart in première gaatBeeld

Nadat RTL besloot om tv-programma’s als ‘De Villa’ niet meer uit te zenden, hebben Nederlandse reality-sterren opeens niets om handen. Maar er is hoop: de Amsterdamse theatergroep De Warme Winkel is op zoek naar vier oud- en aspirant-deelnemers van De Villa, ‘Temptation Island’ en ‘Ex on the Beach’ voor een nieuwe voorstelling, ‘Een oprechte ode aan de ironie’.

Siska Pater

Hoe de voorstelling eruit zal zien en wat de deelnemers precies gaan doen, is nog een raadsel, zegt bedenker Vincent Rietveld. Daarover gaat de theatergroep in gesprek met de deelnemers. Rietveld benadrukt dat zij deze keer serieus genomen zullen worden en juist dat maakt het stuk ironisch. “Niemand kijkt naar dit soort guilty-pleasure-programma’s omdat ze goed zijn, iedereen wil aapjes te kijken.” De oproep is geen grap. “Veel mensen denken dat, ja. Maar wij houden er juist van om mensen op het verkeerde been te zetten.”

Volgens Rietveld staat ironie maatschappelijk gezien onder druk, omdat die vaak niet begrepen wordt. “Ironie is een ingewikkeldere vorm van communicatie, die ook kunstenaars vaak gebruiken. Je zegt niet wat je eigenlijk wil vertellen. Mensen die ironie snappen, komen meer tot elkaar. Maar degenen die ironie niet snappen, worden juist buitengesloten.”

Inmiddels hebben tien oud- en aspirant-deelnemers zich gemeld bij De Warme Winkel, onder wie iemand die meedeed aan De Villa, maar vanwege de ophef over seksueel wangedrag niet op tv te zien zal zijn. Aanstaande zaterdag mogen de tien als eerste auditie doen. De vier winnaars zullen samen met vier acteurs van De Warme Winkel in de voorstelling te zien zijn in maart en april 2020.

De Warme Winkel staat bekend om eigengereide producties. Afgelopen zomer speelde de groep in het Amsterdamse Bostheater de voorstelling ‘De Drie Musketiers’, compleet met emmertjes poep, motoren en halfnaakte acteurs. Theaterrecensenten beloonden de groep in 2017 met de Prijs van de Kritiek vanwege haar ‘consistent avontuurlijke en tegendraadse theater.’

Lees ook:

De Drie Musketiers trekken naakt ten strijde tegen plat amusement

Het 19de-eeuwse verhaal van ‘De Drie Musketiers’ zit vol goedkope spanning. Theatergroep De Warme Winkel gaat daar grondig mee aan de haal in het Amsterdamse Bostheater. Het resultaat: vunzigheid met diepgang.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden