Opinie

'Rauw' is een sobere zoektocht vol rouw

ARNHEM - Als je 'rauw' zegt, zeg je ook 'rouw'. In het toneelstuk 'Rauw', dat Marian Boyer bij het Theaterproductiehuis InDependance schreef voor de zussen Mirjam (actrice) en Berendien (beeldend kunstenares) Sternheim, valt de gestorven zus Sue rauwelings in het leven van de actrice Fanny. Maar de dialogen tussen de twee zussen zijn vooral een rouwproces over niet waargemaakte verwachtingen, over de hang naar het authentieke moment van het kunstenaarschap.

HANS ORANJE

De naam Sternheim is een grote naam in het theaterlandschap van deze eeuw. De toeschouwer die zich dat bewust is, kan niet anders dan zich de directeur van het Frascati-theater in Amsterdam, Joost Sternheim, herinneren, die een aantal jaren geleden op vrij jonge leeftijd uit het leven werd weggerukt. Hij was een gedreven denker over het theater en over acteren, en het kan niet anders of veel van datgene wat hij en zijn zuster Mirjam daarover deelden en bespraken, keert in een vertaalslag terug in de gesprekken van Fanny en haar overleden zus Sue.

Fanny verlangt naar roem en zelfverwerkelijking; Sue herinnert haar aan de opdracht die ze van haar zuster kreeg: haar talent uit te buiten voor de verwerkelijking van het authentieke acteermoment, waarin toeschouwers en acteur zich verenigen om 'het': de gedeelde ervaring van leven. Door de herinneringen aan Sue tot opnieuw, en pijnlijk beleefde, ervaringen terug te roepen, ontstaat er zoiets als een catharsis, een verzoening met de opdracht die verder reikt dan haar persoonlijke ambitie.

'Rauw' is geen makkelijke kost: het is tamelijk hard werken om de poëtische taal tot je te laten doordringen. Het dramatische conflict zit te veel in de persoon van Fanny opgesloten om je het gevoel te geven van een theatervoorstelling. Het is een verstild zoeken naar momenten uit het verleden die bepalend waren voor je ontwikkeling, in een sobere en met geestige rimpelingen doortrokken regie van Arie de Mol.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden