null Beeld

Klaas tiptPop

Rap zo luid als de boerderijhond blaft en de bezongen moord op een muziekmaatje

DMX
Exodus 1:7

Vrees niet voor lijkenpikkerij in de vorm van inderhaast opgepoetste demo’s; dit album was al klaar toen de 50-jarige DMX afgelopen april overleed, alleen de titel werd aan­gepast. Hij neemt afscheid in ge­heel eigen stijl, rappend zoals een boerderijhond blaft: luid, agressief, vitaal. Onder de enorme lijst gastartiesten vinden we grote namen uit de scene, maar ook Alicia Keys en U2-zanger Bono. Exodus 1:7 is een album vol ­levenslust dat het gemis onderstreept.

null Beeld

Tom Helsen
Zin om je Tom Helsen

Vlaming Tom Helsen liep waarschijnlijk al heel zijn leven met deze albumtitel rond, maar als Engelstalige zanger kon hij er niets mee. Toevallig valt zijn overstap naar het Nederlands samen met het moment dat de knuffeldrang een hoogtepunt heeft bereikt. Het album is minder geestig dan de titel doet vermoeden, dit is radiopop die het cliché niet schuwt. “Over de liefde is al zoveel geschreven, dus ik kan er nog wel bij.” Zo is dat.

Penelope Trappes
Penelope Three

De liedjes van Penelope Trappes zijn als foto’s in vijftig tinten grijs, laag van contrast maar kraakhelder. Soms zingt ze, vaak zijn het slecht mistflarden die uit haar keel ontsnappen. Het aantal beats per minute ligt regelmatig zo laag dat het lijkt alsof de wereld stilstaat. Die paar keer dat Trappes toch de volumeknop opendraait, komt dat aan als een stomp in de maag.

null Beeld

Mustafa
When Smoke Rises

Mustafa maakt de luisteraar deelgenoot van het verwerkingsproces van de moord op zijn muzikale maatje Smoke Dawg in 2018. Hij combineert teksten over zijn verdriet en over de zoete herinneringen met een blik op de achterliggende oorzaken: het uitzichtloze leven in bepaalde wijken, het bendegeweld dat eruit voortkomt, de dwaasheid ervan. Bovenal gaat het album over de hoop die hij ondanks alles put uit vriendschap, familie en geloof.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden