RecensieStand-upcomedy
Raoul Heertjes obsessie met authenticiteit zorgt voor spannend theater
Raoul Heertje begrijpt het ook niet
Raoul Heertje
★★★★
Voorspelbaarheid en trucjes, daar heeft Raoul Heertje (60) een broertje dood aan. Niet voor niets richtte hij ruim dertig jaar geleden Comedytrain op, Nederlands eerste stand-upcomedygezelschap. Stand-upcomedy draait immers bij uitstek om spontaniteit en authenticiteit. De komiek speelt in op wat er in het publiek gebeurt en creëert zo iedere avond weer een unieke ervaring.
Is het ook mogelijk een dergelijke ervaring te laten ontstaan buiten de setting van een comedyclub, vroeg Heertje zich af. Raoul Heertje begrijpt het ook niet vormt het antwoord op deze vraag. In totaal acht keer speelt de comedian deze voorstelling die eigenlijk geen voorstelling mag heten, omdat iedere avond weer anders is en er in principe niets aan de show gescript is.
Meta-reflectie
De focus van Heertje op het niet-gemaakte, het authentieke en het unieke, heeft iets obsessiefs. Op het moment dat een grap goed valt, schiet hij meteen in de meta-reflectie en benoemt hij dat hij nu eigenlijk zijn best zou moeten doen om deze grap morgenavond weer of nog beter te laten vallen, maar dat dat nu precies is wat hij niet wil.
Dat obsessieve ontmaskeren van zichzelf heeft iets aandoenlijks. Het is oké, zou je tegen de tobberige comedian willen zeggen. Een beetje gemaaktheid is niet erg, misschien zelfs wel onvermijdelijk, en we voelen heus je intentie om oprecht contact met ons te maken.
Intussen levert Heertjes hang naar het ongekunstelde ook spannend theater op. Op de avond die deze recensent bezocht, verplaatsten we ons zomaar ineens naar het aanpalende café, waar een van de toeschouwers een stukje piano ten gehore bracht. De rinkelende glazen van de meegebrachte drankjes verwerden tot een uiting van antisemitisme. Inderdaad: je had erbij moeten zijn.
Een paar kaders
Om de show niet geheel te laten ontsporen, heeft Heertje stiekem wel degelijk een paar duidelijke kaders neergezet. Zo vormen de geluidsopnames van gesprekken die de comedian eerder voerde met een aantal willekeurige onbekenden een vast en terugkerend element. De persoonlijke ontboezemingen die deze mensen doen, dragen bij aan de vertrouwelijke sfeer die Heertje wil neerzetten.
Ook de moraal van de show komt niet uit de lucht vallen. In een sterk slotakkoord blijkt het authentieke contact waar Heertje zo vurig naar verlangt tevens bedoeld als medicijn tegen uitsluiting en geweld in onze maatschappij. Die boodschap komt aan, juist omdat de comedian in de voorgaande anderhalf uur met zoveel overtuiging de schoonheid van een dergelijk contact gedemonstreerd heeft.
Raoul Heertje begrijp het ook niet is nog op 19 en 20 mei te zien in De Hallen Studio’s, Amsterdam. Voor meer info en kaarten, zie raoulheertje.nl