Foto van Ilvy Njiokiktjien, een van de fotografen van wie werk geveild wordt voor een goed doel.

Cultuurtips

Rammeltijd, performances, free press en meer

Foto van Ilvy Njiokiktjien, een van de fotografen van wie werk geveild wordt voor een goed doel.
Maaike Bos

ZIEN

Guido van der Werve: Tastbare futiliteit
Eye Amsterdam
t/m 29 mei

In zijn ene performance-film rent internationaal bekend kunstenaar Guido van der Werve (1977) 24 uur lang rondjes om zijn huis. In een andere staat hij op de Noordpool en draait als enige geen rondje mee met de wereldbol. Zijn werk toont nutteloosheid en schoonheid, is romantisch en fysiek extreem veeleisend. Bij deze eerste overzichtstentoonstelling (sinds twee weken) zijn er ook lezingen over zijn werk. Gratis rondleidingen zijn er elke zondag om 14.00 en 15.00 uur. Eyefilm.nl

DOEN

Hazensafari Staatsbosbeheer
Het Bentwoud of de Reeuwijkse Plassen
2 en 6 maart

Tot en met april loopt de rammeltijd (paartijd) voor de hazen en vechten de mannetjes om de vrouwtjes. Die ‘kickboksgevechten’ gaan er wild aan toe. Op Hazensafari kunt u dat hopelijk zelf bekijken. Met een boswachter zoekt u hun wandelpaadjes, keutels en pootafdrukken, en leert u wat over het gebied. U boekt de wandelingen van anderhalf uur via Staatsbosbeheer.nl/uit-in-de-natuur/hazensafari.

Beeld uit een performance-film van kunstenaar Guido van der Werve. Beeld Hans Wilschut
Beeld uit een performance-film van kunstenaar Guido van der Werve.Beeld Hans Wilschut

HOREN

Podcastserie Bach. En nu?
NPO Radio 4 en VPRO

Waarom speel ik eigenlijk componisten die dood zijn?, vroeg pianiste Jacqueline Smit zich af. Ze bedacht het 24preludia-project: ze vroeg 48 hedendaagse componisten een ‘antwoord’ te schrijven op het oervoorbeeld van de oude Bach, Het Wohltemperierte Klavier. NPO Radio 4 maakte er deze 48-delige podcastserie van. Met interviews door Aad van Nieuwkerk en Botte Jellema en nieuwe opnames van Bachs preludes en het nieuwe werk. Elke dinsdag een nieuwe aflevering via nporadio4.nl, vpro.nl/vrijegeluiden, en de podcastplatforms.

DOEN

Free Press Live: The Auction
Fotoveiling Beeld & Geluid Den Haag
Tot 26 maart

De veiling van Free Press Unlimited is een kans om een gesigneerde foto aan te schaffen van een bekende, prijswinnende persfotograaf. De opbrengst draagt bij aan persvrijheid. Veertien foto’s worden aangeboden, van onder anderen Kadir van Lohuizen, Ilvy Njiokiktjien en wijlen Jeroen Oerlemans, die in 2016 het leven liet door een scherpschutter in de Libische stad Sirte. De foto’s zijn al te bekijken in mediamuseum Beeld & Geluid Den Haag, zie: Denhaag.beeldengeluid.nl/agenda-overzicht.

DOEN

Spel-Demasqué Maastricht
Carnavals-app Tempeleers en Centrummanagement
Stadswandelroute

Niets kan het echte carnaval in Mestreech vervangen. Maar: carnavalsvereniging De Tempeleers ontwikkelde deze app als corona-alternatief en om Vastelaovend het hele jaar door te beleven. Ontdek de stad, ga met vrienden de strijd aan. Soms moet u zingend het antwoord ontdekken, soms komt er hulp van een oud-stadsprins. De app kost € 9,99. Het spel voor twee personen is een wandelroute van twee uur, vanaf het station. Zie op Tempeleers.nl het tweede tabblad: Bestèlle & aonmelle.

Yentl & De Boer treden t/m 5 juli met De Kampvuursessies op in het hele land. Beeld Bart Heemskerk
Yentl & De Boer treden t/m 5 juli met De Kampvuursessies op in het hele land.Beeld Bart Heemskerk

ZIEN

Yentl & De Boer: De Kampvuursessies
Stadstheater Arnhem op 2 maart (te zien door het hele land t/m 5 juli)

Yentl en De Boer steken hun nep-fikkie weer aan en spelen bij het kampvuur hun mooiste liedjes, oude en nieuwe. Ze wonnen al twee keer de Annie M.G. Schmidtprijs voor het beste theaterlied. Daarbij werden ze geprezen om hun kraakheldere samenzang, mooie akkoorden, sterke teksten en bizarre fantasie. De speellijst loopt nu tot 5 juli. Zie theaters en kaartjes via Yentlendeboer.nl.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden