Recensie

'Rafaël' is een armetierig melodrama vol zotte, vreemde en vette scènes

null Beeld

Rafaël
Regie: Ben Sombogaart
Met Melody Klaver en Nabil Mallat
★☆☆☆☆

De Nederlandse Kimmy runt met haar Tunesische echtgenoot Nazir een strandbar in Sousse. Tijdens de Jasmijnrevolutie van 2011 keert ze zwanger terug naar Nederland om te bevallen.

Nazir zal nakomen, om bij de geboorte van zijn kind te kunnen zijn, maar er is iets met zijn papieren. Daardoor ziet hij zich gedwongen illegaal de overtocht naar Lampedusa te maken, waar hij prompt in een vluchtelingenkamp belandt.

Zotte scène

Dat is kort samengevat het waargebeurde verhaal van de Eindhovense kapster Winny en haar man Nizar (de namen zijn in de film licht gewijzigd). De makers van ‘Rafaël’ baseerden zich hierop. Dat wil zeggen: ze bestelden eerst een boek over het onderwerp bij Christine Otten en gingen daarna aan de slag.

Maar tjongejonge, vreemder en vetter kun je een drama bijna niet krijgen. Ten eerste was het geen oorlog in Tunesië, zoals de filmmakers beweren. Ja, er was een revolutie gaande, maar als de twee geliefden per se samen hadden willen zijn, had zij in Tunesië kunnen bevallen. Ze had op zeker moment ook vanuit Nederland terug kunnen reizen naar Tunesië. In plaats daarvan zien we hoe ellende op ellende wordt gestapeld. Het gaat er natuurlijk om te laten zien hoe de Europese bureaucratie de menselijke maat uit het oog heeft verloren, maar in dit geval overtuigt dat geen moment.

Brekende vliezen

De zotste scène zit aan het eind als Kimmy, gespeeld door Melody Klaver, naar Italië reist om kermend, met brekende vliezen, om de vrijlating van haar man te smeken. Vreselijk hoe de Tunesische revolutie, de bootvluchtelingen op de Middellandse Zee en de opvang op Lampedusa gebruikt worden voor zo’n armetierig melodrama.

Elke week worden de nieuwst films besproken door onze recensenten. U leest de recensies hier.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden