Review

Ra ra ra, aan wie doet de kroonprins ons denken

Een misdaadroman van tien gerenommeerde thrillerauteurs, dat is toch wel degelijk een curiositeit. Henk Apotheker, René Appel, Ina Bouman, Rinus Ferdinandusse, Maarten 't Hart, Roel Janssen, Lydia Rood, Tomas Ross, Felix Thijssen en Peter de Zwaan schreven samen 'De dood van een kroonprins.' Elk een hoofdstuk, als ik het goed heb begrepen. Moord in de polderpolitiek, dat is altijd enigszins potsierlijk. Maar de tien hebben samen en in vereniging een uitweg gevonden uit dit dilemma: bij deze intrige is het invoelbaar. Bert Zoutkamp is de kroonprins en de ideoloog van de Partij van de Arbeid: eerst was hij burgemeester van Rotterdam, daarna minister van binnenlandse zaken en het premierschap wenkt.

Driemaal raden aan wie hij ons zeer sterk doet denken, zeker wanneer er ook nog sprake is van veel te hoge declaraties. Maar terwijl deze volgens de berichten er weer geheel is, is gene er geweest: Zoutkamp, minnaar van Schiermonnikoog en stamgast van hotel Van der Werff vliegt vlak bij het eiland met zijn bootje de lucht in. Een ongeluk of opzet? Maar dat lijkt toch wel een erg zware straf voor wat financieel gesjoemel. Aan journalist Joop Meijer wordt gevraagd of hij zijn biografie wil schrijven en te dien einde komt hij in contact (al spoedig in innig contact) met Zoutkamps dochter Anneke. En hij stuit op wel heel vreemde dingen. Waarom stond een oudere man zoveel foto's te maken van Anneke en haar pasgeboren zoontje? Wat heeft een villa in Kaapstad op datzelfde fotorolletje te zoeken? Heeft de Schierse eenlettergrepige alcoholicus die mummelt over een vaartuigje bij het bootje van Zoutkamp een klomp om op te staan? Alles vindt zijn logische ontknoping in een boek dat leest als een trein: je zou zweren dat één brein het heeft bedacht en één hand het opgeschreven. Er is ook een prijsvraag aan verbonden: wie deed wat? Met de hand op het hart: ik heb geen idee.

'Vals Plat' van Jan Schouwenaar is in zekere zin ook een curiositeit, voor een thriller dan: geen spatje bloed bevlekt de bladzijden. Wielrenners zullen er uiteraard veel plezier aan beleven, want het speelt zich geheel in de wielerwereld af, maar anderen hoeven het ook niet te laten liggen. Want het heeft de vaart van wedstrijdrijders op de vlakke gedeelten van de Tour de France. Marco Morsink was eens rijk en befaamd als wielrenner, maar de pilletjes en de leeftijd hebben hem de das omgedaan: hij zit geheel in de puree. Na een inbraak wordt hem een advocaat toegewezen: Hans Schreuder. En laat deze Hans nu een idolaat aanbidder zijn van Fausto Coppi en een enthousiast wielrenner die zichzelve gaarne leegrijdt voor een prijzengeld van pak weg een tientje. Ach heden, die twee sleuren elkaar onherroepelijk de afgrond in en er is geen ehbo-team dat hen kan helpen. Weer eens wat anders, nietwaar?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden