RecensieGroeten van Gerri

Quarantainefilm ‘Groeten van Gerri’ stelt urgente vragen

Frank Lammers als scheikundeleraar Gerri van Vlokhoven.
 Beeld
Frank Lammers als scheikundeleraar Gerri van Vlokhoven.

Groeten van Gerri
Regie Frank Lammers.
Met Frank Lammers, Sanne Langelaar, Fedja van Huêt, Viggo Waas
****

Je zou kunnen denken dat een quarantainefilm met Frank Lammers als een leraar die in z’n onderbroek via de webcam de wereld toezwaait een soort werkverschaffingsproject is. Om het maar eens gechargeerd te stellen. Zo van: we moeten wat – laten we een quarantainefilm maken. Maar dan vergis je je. ‘Groeten van Gerri’ is een geraffineerde film die urgente vragen stelt en ook nog eens laat zien wat wij de afgelopen maanden thuis voelden, terwijl we zaten opgesloten.

Gerri is een beetje een typetje, ­toegegeven, met z’n aanrecht vol lege pizzadozen en z’n masturbatiesessies achter het scherm van stoutemokkels.nl. ’s Ochtends proberen Gerri en z’n buik iets aan sport te doen, dan belt hij met z’n bejaarde moeder, om het rondje verplichtingen af te sluiten met een videoles aan z’n klas middelbare scholieren. En als je toch vanuit de veiligheid van je Eindhovense galerijflat lesgeeft met een camera op borsthoogte, waarom dan een broek aantrekken?

Zo zeilt Gerri door de dagen, tot hij na een lesuur per ongeluk de camera aan laat staan en in z’n hagelwitte onderbroek ten overstaan van de hele klas staat te dansen en zingen. De volgende dag belt de redactie van ‘Jinek’: “Meneer van Vlokhoven, weet u dat u viraal bent gegaan? En wilt u onze nieuwe corona-expert worden, in uw onderbroek?” Zo wordt Gerri een nationaal fenomeen.

Nadenken over de afrekencultuur

Dat laatste is rake en terechte kritiek op de neiging van praatprogramma’s om alles voor de camera te halen wat maar enigszins de kijkcijfers op kan krikken. Waarmee deskundigheid het zo vaak aflegt ­tegen onzin. Waar ook echt eens over nagedacht moet worden, is de afrekencultuur. Terecht zegt Gerri zodra zijn onderbroekavontuur op school bekend wordt, maar hij nog geen nationale beroemdheid is: twintig jaar lesgeven legt het af tegen één vergissing online.

Moeten mensen echt onmiddellijk en genadeloos afgerekend worden op een vergissing? Is dat niet een dictatuur van het imago?

Zo passeren meer kwesties – soms bijna achteloos – die ‘Groeten van Gerri’ gewicht geven. Gerri’s routines op die paar vierkante meter, ­patronen die veel mensen zullen herkennen uit hun eigen leven de afgelopen maanden, laten je de ­eenzaamheid voelen. Knap hoe Lammers iets ontroerends weet te vinden in dat gedraai om z’n eigen as.

Aan het einde van de film is de quarantaine voorbij en dat voelt te netjes afgerond. Daar had die eenzaamheid nog wel even voelbaar mogen blijven. Want zo’n keurig afgerond einde is er in werkelijkheid niet.

‘Groeten van Gerri’ draait niet in de bioscoop, maar is te huur bij Pathé Thuis.

Lees ook:

‘Proxima’ is een prachtige film, voor wie geduld heeft

Proxima is samengebalde energie die pas aan het eind vrijkomt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden