Boekentips

Quarantaine voor gevorderden met ‘De Toverberg’ van Thomas Mann

null Beeld
Redactie Trouw

Stephen King
Als het bloedt
Vert. Annemarie Lodewijk
De Boekerij; 413 blz. € 24,99

In zijn nieuwe verhalenbundel is Stephen King op dreef. Daarin springt het titelverhaal eruit, ‘Als het bloedt’, eigenlijk een novelle.

Voormalig rechercheur, nu privédetective, Holly Gibney schuift net aan voor haar favoriete middagpro­gram­ma rond Judge Law, als ze op het nieuws de reportage ziet over een basisschool in Pineborough, in het westen van Pennsylvania. Daar is een bom ontploft.

Holly bijt zich vast in verslaggever Chet Ondowsky, die als eerste ter plekke is, verfomfaaid en met een moedervlek bij zijn bovenlip die ze op latere beelden niet meer terugvindt.

Dat verschil in uiterlijk wordt een obsessie voor Holly die in Chet een ‘buitenstaander’ vermoedt, de kwaadaardige figuur die net als Holly zelf al eerder optrad in Stephen Kings roman ‘The Outsider’.

Er ontspint zich een verrassend mengsel van hyperrealistisch, bijna knus, provinciaal Amerikaans dra­ma vermengd met weirde bovennatuurlijke horror, zoals we van King gewend zijn.

Zoiets gebeurt ook in de drie ande­re verhalen. In ‘De telefoon van meneer Harrigan’ blijft Craig na de dood van diens enige vriend zijn voicemail inspreken. Als hij vertelt hoe hij gepest wordt op school is de pestkop de volgende dag ineens verdwenen.

‘Het leven van Chuck’ handelt over de apocalyps die heel anders uitpakt dan hoofdpersoon Marty zich had voorgesteld. En in ‘Rat’ heeft Drew Larsson zich teruggetrokken in een afgelegen hut om een verhaal te schrijven. Waanzin dreigt tot er een mysterieuze rat verschijnt die aanbiedt om hem te helpen.

null Beeld

Amos Oz
De laatste lezing
Vert. Hilde Pach
De Bezige Bij; 59 blz. € 12,99

Duiding van Amos Oz van de situatie in het Midden-Oosten en hoe het verder moet met Israël. In juni 2018 gaf hij deze laatste lezing aan de universiteit van Tel Aviv. Volgens Oz ligt de oplossing in de natuurlijke open houding van de mens. Het conflict moet zonder geweld overwonnen worden en ‘vraagt om helend taalgebruik’. “De Palestijnse Arabieren voeren tegen ons tegelijkertijd, niet achter elkaar maar tegelijkertijd, twee oorlogen. De ene is volstrekt rechtmatig, en de andere is smerig en boosaardig. De rechtmatige oorlog is de oorlog om het recht van het Palestijnse volk om een vrij volk in eigen land te zijn. Zonder onderdrukking, zonder slavernij, zonder barrières, zonder vernederingen (..). Maar tegelijkertijd voert het Palestijnse volk ook oorlog ons het recht te ontzeggen een vrij volk in ons eigen land te zijn. Bij ons is het niet anders.”

null Beeld

Thomas Mann
De Toverberg
Vert. Hans Driessen
De Arbeiderspers; 925 blz. € 20

Binnen blijven, blijft het devies gezien corona en regenbuien. De Arbeiderspers brengt ‘De Toverberg’ van Thomas Mann deze zomer opnieuw op de markt onder het motto: ‘Qua­rantaine voor gevorderden’. De jonge Duitser Hans Castor bezoekt zijn neef in het sanatorium in het Zwitserse Davos. Nadat de longarts een vochtig plekje op zijn long heeft geconstateerd blijft hij er geen drie weken maar zeven jaar. “De Toverberg is een roman over het denken over het leven en de dood”, aldus P.F. Thomése: “En denken is bij Thomas Mann geen heldere, via uitsluitingen naar een eenduidige oplossing leidende analyse, maar een denken in paradoxen, contradicties en dilemma’s, het is een met engelengeduld uiteenrafelen van een verknoopte kluwen waarbij zo veel draad losraakt dat er weer een nieuwe kluwen ontstaat.”

Een boek over verwarring dus.

null Beeld

Olivia Burton en Mahi Grand
Een Engelsman in mijn boom
Vert. Wiebe Mokken
Scratch; 59 blz. € 29,90

Olivia Burton hoort tijdens de begrafenis van haar vader van een oom dat zij een afstammeling is van Sir Richard Burton. Deze legendarische figuur, ‘ontdekkingsreiziger’, ging op zoek naar de bronnen van de Nijl, was de eerste westerling in Mekka, vertaler van de Kamasoetra, spion, cartograaf. Burton speurt, geïllustreerd door tekeningen van Mahi Grand, naar haar wortels. Al gauw struikelt ze over het eerste rotsblok: Burton en zijn vrouw Isabel hadden geen kinderen. Toch graaft Olivia door, ondertussen Burtons biografie opdiepend, met een kritische blik op diens overtuigingen.

Een en ander valt ook te lezen in de meer dan duizend bladzijden tellende biografie van biograaf Mary Lovell. Voor de wat oppervlakkiger geïnteresseerden biedt deze graphic no­vel, waarin Burton zelf ook wordt opgevoerd om commentaar te leveren, een fijne introductie.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden